Gazdaság

Jelentős itthon az igény az olcsó vasúti járatokra

Csaknem telt házzal közlekedik a Televonat

Belépett a diszkont piacra a MÁV-Start, legalábbis bizonyos kategóriákban és útvonalakon a normál tarifákhoz képest lényegesen olcsóbban biztosítja a jegyvásárlást a vasúttársaság.

Idén tavasztól harmincszázalékos tarifaengedményhez jut az az utas, aki egyrészt interneten vásárol jegyet, másrészt olyan járatra száll fel, amely nem a legforgalmasabb napszakban közlekedik.

Szeptember 30-tól pedig vasárnaponként a délutáni csúcsidőszakban közlekedik Televonat a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések azt igazolták, hogy az első két vasárnap az utasok közül sokan a telekocsi helyett választották a vasúti szolgáltatást.

Eddig szinte telt házzal közlekedtek a járatok – az első vasárnap a négyszáz férőhelyes vonaton 377-en utaztak –, és a jegyek nyolcvan százalékát a vasúttársaság internetes keresőjén vásárolták meg az utasok. Nyíregyháza és Budapest között vasárnap délutánonként a távolsági járatok százszázalékos kihasználtság mellett közlekednek, így az utasok nemcsak azért választják a Televonatot, mert az lényegesen olcsóbb, hanem azért, mert így legalább jegyet tudnak váltani a helyjegyköteles járatokra.

A MÁV-Start beszámolója szerint a televonat utasainak nagyjából fele a késő délután közlekedő InterCity (IC) járatokról ült át, így ezekre is könnyebben tudtak helyet foglalni azok, akik IC-vel akartak utazni. Mint azt a vasúttársaság illetékese közölte, amennyiben emelkedik az utazási igény, hatszáz főre bővítik a járat kapacitását.