Gazdaság

Ismét csökken az olajár a világpiacon

A jelentős készlettöblet, a kitermelési kapacitás önként vállalt korlátozása, valamint a jövőre várható keresletmérséklődés egyaránt olcsóbbá teheti az üzemanyagot

Több a kőolaj a piacon, mint amire számítani lehetett, hiszen Irán jelentős mennyiséget szállíthat továbbra is, és az sem egyértelmű, hogy lehet-e tartani a kitermelés korlátozásáról múlt héten született OPEC-megállapodást. Jövőre a piaci igény is csökkenhet.

olaj 20181214
Az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktus kiéleződése sem tesz jót az olajpiacnak (Fotó: AFP - Monty Rakusen)

Jelentős esésnek indult az olajár az elmúlt két hónapban. Míg október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron, négyéves csúcson járt, viszont kedden a tőzsdenyitáskor a Brent 59,90 dolláron forgott. Mint Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. olajpiaci szakértője lapunknak elmondta, mind keresleti, mind pedig kínálati oldalról jelentős változások voltak. Utóbbi esetében mindenképpen említést érdemel, hogy Donald Trump és a palaolaj-termelők „megtréfálták” a világot. Az amerikai elnök ugyanis október elejétől hirdetett embargót Irán ellen, vagyis az ázsiai ország nem exportálhat olajat, viszont ez alól nyolc ország felmentést kapott. Mindez önmagában egy-másfél millió hordó exportját jelenti naponta, vagyis alig csökkent a kínálati piac. Másrészt az amerikai palaolaj-termelők növelték kitermelésüket, az eddigi napi 9,5 millió hordóról napi 11,6 millió hordóra. Ez pedig jelentős mennyiség a nemzetközi piacon – tette hozzá Pletser Tamás. Ez mindenképpen meglepetésként érte a piacot.

Ezzel együtt jelentős kitermelés-csökkentésről állapodtak meg a múlt héten Bécsben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai. Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését félévig az olaj­piac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Ez az 1,2 millió hordó a mostani októberhez képest értendő. Ezzel együtt a piac kicsit szkeptikus, hogy az OPEC+ országai valóban csökkentik-e ennyivel a kitermelésüket, és ez nem hat az olajár emelkedésének irányába. Az sem egyértelmű, hogy a globális kereslet mennyivel növekszik jövőre. Az előrejelzések szerint napi 1,4 millió hordóval, ugyanakkor ezt nehezítheti pél­dául az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktus kiéleződése, illetve a mérséklődő igény a kőolaj iránt – ez viszont az árcsökkenés felé mutat.

Különleges a helyzete Szaúd-Arábiának. Jelenleg napi 11 millió hordót termel az arab állam, amit 10,2 millió hordóra szándékoznak csökkenteni. Bár el tudja adni az olajat a világpiacon, az mindenképpen említésre méltó, hogy az Amerikai Egyesült Államokba irányuló exportja körülbelül az ötödére csökkent.


Visszaesett az OPEC teljesítménye

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 32,97 millió hordó kőolajat bányászott novemberben, ami napi tizenegyezerrel kevesebb az októberinél – hozta nyilvánosságra az olajkartell a napokban havi jelentésében. A legnagyobb mértékben Irán olajtermelése csökkent, napi 380 ezer hordóval 2,954 millió hordóra, illetve Venezueláé, 52 ezer hordóval 1,137 millió hordóra. Ezen felül harmincezer hordóval mérséklődött Líbia és 11 ezer hordóval Nigéria olajtermelése. Eközben Szaúd-Arábia olajtermelése 377 ezer hordóval 11,016 millió hordóra nőtt. Novemberben 71 ezer hordóval 3,25 millió hordóra emelkedett az Egyesült Arab Emírségek és 45 ezer hordóval 2,8 millió hordóra bővült Kuvait olajtermelése. (PGI)