Gazdaság

Ismertebbé kell tenni a pálinkánkat

Fazekas Sándor: hazánk akkor erős, ha jól képzett, gyakorlati ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgoznak minden ágazatban

Hatékonyabb marketinggel kell növelni a magyar pálinka külföldi ismertségét és exportját, mivel azt jószerivel csak a Magyarországgal határos államokban ismerik szélesebb körben. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a pálinka nemzeti italunk, a magyarság kulturális örökségének része, megóvása ezért közös nemzeti felelősségünk.

palinka
A marketingköltségeket nehezen tudják finanszírozni az előállítók (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Hatékonyabb marketinggel kell növelni a magyar pálinka külföldi ismertségét és exportját, mivel azt jószerivel csak a Magyarországgal határos államokban ismerik szélesebb körben. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a pálinka nemzeti italunk, a magyarság kulturális örökségének része, megóvása ezért közös nemzeti felelősségünk.

A magyar pálinkaexport a becslések szerint az éves előállított pálinkamennyiség két-három százaléka lehet. A kivitel növeléséhez azonban a mostaninál átfogóbb marketingtevékenységre van szükség – mondta szombaton egy szakmai rendezvényen Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Mindezt önerőből a pálinkát előállítók nem tudják finanszírozni, ehhez állami segítségre van szükség, a marketingköltségek ugyanis forintban elérhetik a milliárdos nagyságrendet.

Szombaton a MOM Kulturális Központban ötvennégyen vehették át oklevelüket a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara által 2012-ben indított, diplomával elismert pálinkamester-képzését elsőként elvégzők. Kasza Gyula egyetemi docens, a képzés vezetője a távirati irodának elmondta: olyanok vehettek részt a négy féléves képzésen, akiknek már volt diplomájuk. Így a szakirányú képzettséggel rendelkezők diplomás pálinkamester szakmérnökök lettek, míg azok, akiknek volt ugyan diplomájuk, de nem szakirányú, pálinkamester-szaktanácsadói oklevelet kaptak. A diplomát kapott pálinkamestereket többen is levélben köszöntötték, köztük Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Fazekas azt emelte ki, hogy az élelmiszer-tudomány hosszú távra határozza meg a magyar vidék és agrárium jövőjét. „Hazánk akkor erős, amikor jól képzett, gyakorlati ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgoznak minden ágazatban.” A miniszter szerint a pálinka jó példa arra, hogyan lehetnek a magyar hagyományok a jelenkor elvárásai mellett is versenyképesek. „A pálinka nemzeti italunk, a magyarság kulturális örökségének része, megóvása ezért közös nemzeti felelősségünk.” Font Sándor pedig valódi sikertörténetnek nevezte a hazai felsőoktatásban, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem elindította a pálinkamester-szakmérnök és -szaktanácsadó-képzést.

Mihályi László közölte: a múlt évben Magyarországon a kereskedelmi főzdékben 744 ezer hektoliterfoknyi pálinka készült. Ez mintegy 1,5 millió liter ötvenfokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyelőtt előállított, kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége. A bérfőzés mennyisége tavaly elérte a 8,25 millió hektoliterfokot, ami mintegy 16,5 millió liter ötvenfokos pálinkának felel meg. Ez mintegy harmincszázalékos növekedést jelentett a bérfőzés területén a múlt évben az előző évhez képest.