Gazdaság

InterCity-kocsikkal fejleszti járműparkját a GYSEV

Légkondicionált járművekkel lehet Sopronba és Szombathelyre utazni

Az osztrákoktól vásárolt használt, de jó minőségű és magas komfortfokozatú Inter City kocsikat helyez forgalomba nyáron a Győr-Sopron-Enebfurti vasút, ezekkel a fővárosból Sopronba és Szombathelyre lehet eljutni.  

A Budapest-Sopron és a Budapest-Szombathely közötti Inter City (IC) forgalom lebonyolítására 26 kocsit vásárolt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. az Osztrák Szövetségi Vasúttársaságtól (ÖBB). A felújítás és festés után az első IC-kocsik várhatóan nyáron állnak forgalomba – adta hírül tegnap a vasúttársaság. A beruházásnak köszönhetően javul az utazási komfort a Sopron-Budapest, illetve a Szombathely-Budapest viszonylatban.

Az osztrák gyártású 21-90-es típusú IC-kocsikat 2002 és 2009 között újította fel az ÖBB. A fülkés kialakítású járművekben 66 ülőhely található, a kocsik klimatizáltak, zárt rendszerű WC-vel rendelkeznek, és óránként kétszáz kilométeres sebességgel haladhatnak. A járműveket a következő hónapokban jelentősen átalakítja a cég: zöld-sárga, GYSEV-es arculati tervek alapján átfestik, az arculati elemek a belső folyosókon is megjelennek majd, az üléseket pedig újrakárpitozzák.

Nyolc járműben első osztályú szakaszt is kialakítanak: ezekben a 11 fülkéből öt lesz első osztályú, amelyekben az ülések magas minőségű bőrborítást kapnak, a fülkék csomagtartóit beépített olvasólámpával rendelkező üvegpolcokra cserélik, emellett szőnyeg és függöny szolgálja az utasok kényelmét. Az IC-kocsikban a vasúttársaság ingyenes wifi-szolgáltatást biztosít, a fülkékben pedig lesz mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas konnektor. „Használt, de kiváló műszaki állapotú IC-kocsikat vásárolt a vasúttársaság, amelyek a felújítás után jelentősen növelik az utazási komfortot. A 26 jármű elegendő a Szombathely-Budapest és a Sopron-Budapest viszonylat InterCity-közlekedésének kiszolgálására” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A Sopron és Budapest között jelenleg közlekedő IC-kocsik 140 kilométeres maximális sebességre alkalmasak. Szombathely és Budapest között MÁV-kocsik közlekednek, ezeket bérli a vasúttársaság. A felújított kocsikkal közlekedő IC vonatok viszont már elérhetik a Győr-Budapest vonalon a maximális, 160 kilométeres sebességet, így várhatóan a menetidő is csökken a Sopron-Budapest viszonylatban.