Gazdaság

Intenzív érdeklődés a magyar főváros iránt

Idén ötszázzal bővülhet a budapesti hotelszobák száma

Látványosan erősödik az érdeklődés Ázsiá­ból és Észak-Amerikából a magyar főváros iránt, bár a legnagyobb küldőpiac továbbra is a belföld.

turisták 20180713
Egyre távolabbi országokból érkeznek látogatók, a vendégek zöme azonban belföldi turista (Fotó: MH)

A vendégforgalom természetes hullámzása a Központi Statisztikai Hivatal május havi adatainak tükrében pozitív egyenleggel zárt – derült ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleményéből. A pünkösdi hosszú hétvégét is magába foglaló májusi hónapban a vendégéjszakák ismét növekedési pályára álltak. Írtuk, a teljes feldolgozott időszakra – az év első öt hónapja – összesítve, az előző év azonos időszakához képest mintegy hat százalékkal több vendég érkezett Budapestre, akik 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a fővárosban.

Ha csupán a májust nézzük, akkor a 427 179 vendégérkezéssel párosuló, összesen 962 712 vendégéjszaka egyértelműen azt jelzi, hogy fordulat történt, és az áprilisi megtorpanás csupán egy rövid, epizódszerű jelenség volt Budapest vendégforgalmában. Idén május hónapban 7,7 százalékkal több vendég 4,5 százalékkal több vendégéjszakát töltött el Budapesten, mint a tavalyi év azonos időszakában idézi a központ a KSH-t. A lendületvétel különösen a külföldi vendégek körében volt erőteljes. Valójában a trend az, ami figyelemre méltó: ha a növekedés üteme jövőre is kitart, a jövő május havi tárgyidőszakra akár az egymilliós „rekord” vendégéjszaka szám is realizálható Budapesten. A legnagyobb küldőpiac továbbra is a belföld, azaz Magyarország: a hazai vendégek százezernél is több vendégéjszakát töltöttek el az év ötödik hónapjában a fővárosban. Januártól májusig kevéssel több mint félmillió belföldi vendégéjszakát regisztráltak Budapesten öt hónap alatt.

Csak a budapesti kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele a január-májusi időszakban megközelítette a nyolcvanmil­liárd forintot – a növekedés üteme itt is számottevő, 9,7 százalék, míg az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel meghaladta a tizenhatezer forintot. A 2015. óta tartó ingatlanpiaci boom a minőségi szálláshely-kínálatot is magával húzza: 2017 és 2020 között mindösszesen 3700 új szállodai szobával gyarapodik Budapest szálláshelyi infrastruktúrája. Az idei év végéig ötszáz hotelszoba átadása várható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom