Gazdaság

Ingyenessé válnak a közműbekötések

A júliustól hatályba lépő intézkedések segítséget adnak a családok otthonteremtéséhez és javítják a hazai vállalkozói szektor versenyképességét is

Júliustól ingyenessé válik a lakosság és a kis- és közepes vállalkozások (kkv) közműcsatlakozása. Mérséklődnek vagy teljesen ingyenessé válnak az eljárási díjai és felgyorsul az ügyintézés is.

Bartai
Fotó: Varga Imre)

Korábban az otthonteremtési támogatások mellett a kormány csökkentette a közigazgatási díjakat és illetékeket, ezek kiegészítéseként most tovább mérsékli a családok, valamint a kkv-k terheit. A júliustól életbe lépő törvény és rendelet alapján a kormány ingyenessé teszi egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház, illetve egy közepes nagyságú üzlethelyiség energiaigényéhez szükséges közműbekötések eljárási díjait – jelentette be tegnap Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. A díjmentesség a legfeljebb óránkénti négy köbméter vagy maximum 32 amper teljesítményű fogyasztásmérőkre, a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz- és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezetékek bekötésére vonatkozik. Az ingyenesség a villany-, gáz-, víz- bekötéseket érinti, és nem csupán az új építésű ingatlanok esetén vehető igénybe, hanem a lakóingatlanok és üzlethelyiségek felújításánál, átalakításánál is.

A csatlakozási alapdíjak és a fogyasztásmérők költségeinek elengedése mellett a kormány a gázbekötésekhez szükséges elosztó kiépítését is ingyenessé tette 250 méterig, míg a villanybekötés esetén kétszeresére emelkedik az elosztó társaság által díjmentesen biztosított vezetékhossz. A vízközműveknél a lakossági fogyasztók eddig sem fizettek közműfejlesztési hozzájárulást, ezentúl viszont a kkv-kra is vonatkozik a díjmentesség. A kkv-szektor és rajta keresztül hazánk versenyképességét szeretné növelni a kormány azzal, hogy a közműcsatlakozások gyorsabbá, bürokráciamentessé válnak – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a lakossági fogyasztók, a családok számára ez komoly anyagi segítséget jelent, hiszen egy átlagos családi ház építésekor, a villany, gáz, víz bekötésénél mostantól akár 1,9 millió forintos megtakarítást is jelenthet, míg a kkv-k esetében a költségcsökkenés elérheti a 2,8 millió forintot.

Bartal Tamás kiemelte: csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei, amelyeket ezen túl nem terhel sem átalány, sem a munkához kapcsolódó egyéb költség. Mint mondta, csökken az elosztótársaságok mérlegelési jogköre és hatósági feladata, a kormány a hatósági szemlélet helyett ugyanis a szolgáltatói szemléletet és hozzáállást szeretné erősíteni a közműcégeknél. Hozzátette: mostantól a fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztótársaság elutasítja közműkiviteli tervüket vagy a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. Bartal Tamás jelezte: a jogorvoslati eljárások is díjmentessé válnak. A helyettes államtitkár jelezte: nem csupán a közműcsatlakozás terhei csökkennek, hanem az ügyintézés is felgyorsul a jövőben. Ugyanis a korábbi határozatlan idővel szemben meghatározott időhöz lesznek kötve a közművek szolgáltatásai. Így a vállalkozások esetében a földgázhálózat kiépítése, amely eddig akár 180 napig is elhúzódhatott, legfeljebb hatvan napban lett meghatározva.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom