Gazdaság

Igen kedvelik a forintot a befektetők

Rendkívül kedvezőek a magyar makrogazdasági mutatók, ennek is köszönhető, hogy a piac immár nem csupán feltörekvőnek, hanem fejlettnek tekinti a régió országait

Elsősorban a kedvező gazdasági környezet hatására remekül teljesít a forint. Nemzeti valutánk erősödését nemzetközi események is befolyásolják, miközben a dollár egy ideje folyamatosan gyengül.

forint
A forint kitörése különösen az euró erősödése mellett látványos (Fotó: MH)

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ismét erősödött a forint, a magyar fizetőeszköz kilenchavi csúcsra erősödött a hét elején az euróhoz képest, a dollárhoz viszonyítva pedig a múlt héten 2014 vége óta a legjobb eredményt produkálta nemzeti valutánk. A hét elején egy euró 304,64 forintot ért, azaz hosszú idő elteltével csökkent a 305-ös szint alá, a múlt héten pénteken pedig a dollár 261,72 forinton állt, ami 2014 december 30. óta a legalacsonyabb érték. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunkkal közölte, a kedvező kurzus nem csak az elmúlt napokra jellemző, idén április óta a 314-es szintről folyamatosan erősödik a forint, most pedig megtorpant a 305-ös értéken. Ez azért is fontos, mert mindeddig a 310-es érték számított a lélektani határnak. Ez leginkább abból adódik, hogy a forintot kedvelik a befektetők, mivel stabilnak számít. A makrogazdasági mutatók ugyanis nagyon kedvezőek Magyarországon, és ezt a piac is értékeli. A magyar gazdaság jól teljesít, kiszámíthatóan alacsony az infláció és a kamatkörnyezet, emelkednek a bérek, ezzel együtt a fogyasztás is, növekednek a megtakarítások, és hónapról hónapra pozitív a folyó fizetési mérleg. Mint azt Viro­vácz Péter hozzátette, a nyári időszak ebben az esetben azért is előnyös, mert nincsenek különleges események, hiszen például az elmúlt hónapokban a Brexit várható kedvezőtlen hatásai a forint árfolyamát is rontották. A régióban sem történik semmi olyan esemény, amely a forintot gyengítené, sőt a lengyel zloty a belpolitikai kockázatok miatt sokat gyengült a napokban, így a befektetők forintot vásárolnak helyette. Virovácz Péter arra számít, hogy szeptemberig 305 körüli maradhat a forint-euró árfolyam, akkor viszont némileg gyengülhet a nemzeti valuta. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis várhatóan tovább vágja a három hónapos betétjének a korlátját, így kevesebb pénzt tehetnek be a bankok, és ez vélhetően kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára. Kedvező viszont számunkra, hogy a befektetők nemcsak stabil térségként tekintenek a régióra, de a kelet-közép-európai országok, így hazánk sem számít már feltörekvőnek, hanem fejlett piacként jegyeznek minket.

A forint „kitörése” azért is látványos, mert az euró is erősödik, főként az amerikai dollárral szemben. Ez leginkább két körülményből adódik. Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis régóta hangoztatja a monetáris politika szigorítását. Az EKB vezetése ősszel elkezdhet tárgyalni arról, hogyan építi le fokozatosan európai eszközvásárlási programját.

Vagyis a központi bank belátható időn belül elmozdul ultra laza monetáris politikai álláspontjáról. Arra is lehet számítani, hogy az EKB a jelenlegi hatvanmilliárd euróról már 2018 januárjában negyvenmilliárd euróra, 2018 második felében húszmilliárd euróra csökkenti a mennyiségi enyhítési ciklus keretében eszközvásárlásra fordított likviditásinjekció havi összegét. A mennyiségi lazító program kivezetését pedig már várják a piacok és a befektetők.

Ezzel párhuzamosan a dollár gyengülését leginkább az segíti elő, hogy a piacok már nem hisznek a Trump-adminisztrációnak. Az amerikai elnökválasztást követő hónapokban a piacok ugyanis megelőlegezték a bizalmat az új kormánynak, hiszen Donald Trump folyamatosan a gazdaság és az amerikai piac megerősödéséről beszélt. Ez a lufi, úgy látszik, kidurrant, ugyanis sem a munkaerőpiaci adatok nem kedvezőek, sem pedig az amerikai bruttó hazai termék nem növekszik az elvárt szinten. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hét elején kiadott jelentésében meglehetősen borúsan ítélte meg az Egyesült Államok kilátásait. Az IMF várakozása szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme 2017-ben és 2018-ban csak 2,1 százalék lesz az áprilisban prognosztizált 2,3, illetve 2,5 százalékkal szemben, mert késik a Trump-adminisztráció által beharangozott költségvetési expanzió.