Gazdaság

Húzóerő a fogyasztás

Hétindító. A kereskedelmi háború hatását még nem érezni

A jövő héten a második negyedéves GDP-re vonatkozó második becslése mellett a júliusi kiskereskedelem, az ipar és a külkereskedelmi termékforgalom adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján.

Virovácz Péter 20180903
Virovácz Péter: Kiegyensúlyozott a növekedés (Fotó: Hegedüs Róbert)

Szerdán hozzák nyilvánosságra a második negyedéves GDP-adatokat (bruttó hazai termék), változást nem várunk, valószínűleg megerősítik a 4,6 százalékot a Statisztikai Hivatalnál – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A fogyasztás maradt a legfőbb húzóerő, és vélhetően a beruházások is okozták ezt az emelkedést– emelte ki a szakértő. Megjegyezte, hogy a mezőgazdasági ágazatra érdemes lehet figyelni, és kiegyensúlyozott növekedés látható. Ugyancsak szerdán közli a KSH a júliusi kiskereskedelemre vonatkozó első becslését. Júniusban a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma a nyers adat szerint 6,8, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Csütörtökön a júliusi ipari termelés adatait publikálja a KSH becslése alapján. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés növekedése 3,1 százalékra lassult a májusi 3,8 százalékról, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent. Virovácz Péter elmondta, hogy ma az uniós feldolgozóipar szintjéről kapunk adatokat, az elemzők enyhe csökkenést várnak. Holnap az Egyesült Államok építőipara lesz fókuszban, itt növekedésre lehet számítani. Szerdán az Európai Unió kiskereskedelmi értékesítésre kell figyelni. Csütörtökön Németországból a gyártók megrendeléseiről kapunk éves adatokat. Szintén ezen a napon az Egyesült Államokban több ágazati jelentés is érkezik. Pénteken a legfontosabb az unió negyedéves GDP adata lesz, az elemző kiemelte, hogy valószínűleg a belső kereslet húzza a növekedést, a kereskedelmi háborúnak jelenleg még nincs érdemi hatása.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom