Gazdaság

Húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg nyolc év alatt

Fazekas Sándor: A borok a magyar identitás elválaszthatatlan részét képezik

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a szőlő- és bortermelők számára készült tájékoztató kiadvány ismertetésekor.

A szövetségben a szőlő- és bortermelőkkel című kiadvány nyolc év együttmunkálkodását reprezentálja azokkal a kiváló szakemberekkel, gazdákkal, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a magyar bor egyre jobb minőségű legyen, külföldön és belföldön egyaránt visszanyerje rangját - mondta a tárcavezető. Hozzátette: mára nagyon látványos minőségi javulás és szolid mennyiségi gyarapodás is jellemzi e fontos területet. 

Hangsúlyozta, a borok világa fontos, hiszen a magyar identitás elválaszthatatlan részét képezik. Hungarikumok is vannak köztük, a Tokaji Aszú, a Törley pezsgő és az Egri Bikavér. A 20 ezer példányban készült füzetet elsősorban a szőlő- és bortermelőkhöz juttatják el - közölte Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott.