Gazdaság

Hivatali segítség a fogyasztóknak

Lakossági teendők kereskedőváltás vagy új közműcsatlakozás kialakítása esetén, újabb fogyasztóvédelmi kiadványok a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb fogyasztóvédelmi füzetei a kereskedőváltással és a közműcsatlakozással kapcsolatban felmerülő kérdésekre adnak választ. A hivatal a sorozat újabb két kiadványával segíti a fogyasztók tájékozódását.

Közműszabályozási Hivatal 20180912
Szentirmay Melinda, Scherer Zsolt, György István, Rajkai Péter a bemutatón (Fotó: Ficsor Márton)

A Panasza van? Segítünk! sorozat részeként a MEKH újabb két információs füzetet jelentetett meg a fogyasztók naprakész tájékoztatása érdekében. A két új kiadványt Budapest Főváros Kormányhivatalával közös sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a MEKH képviselői.

Az ötös számú fogyasztóvédelmi kiadvány célja, hogy segítse az eligazodást a felhasználókkal kapcsolatban álló energia- és közműszolgáltatók között. A kiadvány bemutatja a villamosenergia-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatók működését, illetve tájékoztatást nyújt a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás esetén lehetséges kereskedőváltás folyamatáról, és kitér az egyetemes szolgáltatói és a versenypiaci szerződés közötti különbségekre. Célja továbbá, hogy segítse az eligazodást a felhasználókkal kapcsolatban álló energia- és közműszolgáltatók között.

Tevékenységük alapján meg kell különböztetni az elosztókat és a kereskedőket. Az elosztói engedélyesek vagy hálózatüzemeltetők alapvető tevékenysége az energia eljuttatása a fogyasztókhoz. Feladatuk a vezetékek üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése, emellett felelnek az új csatlakozások kialakításáért, a mérőórák cseréjéért és leolvasásáért, az üzemzavarok elhárításáért. Kötelessége a hálózat üzemeltetőjének, hogy a mérési adatokat továbbítsa a kereskedőnek, hiszen ezen adatok alapján történik az elszámolás – derül ki a tájékoztatóból. A lakossági fogyasztók választhatnak kereskedő vagy speciális típusú, úgynevezett egyetemes szolgáltató között.

„A bekötés folyamata a csatlakozásról szól, a kereskedőváltás azonban folyamatban lévő szerződés esetén is lehetséges. Adott fogyasztó például már rendelkezik szolgáltatói szerződéssel, akár villamos energia akár földgázellátási szerződéssel, az egyetemes szolgáltatási szerződésből át lehet váltani szabadkereskedelmi szerződésbe, vagy akár vissza is lehet váltani egyetemes szolgáltatói szerződésbe” – mondta el lapunknak dr. Szentirmay Melinda, a MEKH fogyasztóvédelmi főosztályvezető – helyettese, mikor a kereskedőváltásról kérdeztük. Hozzátette: Az új csatlakozásoknak meghatározott műszaki folyamata van, el kell készíteni a tervet, az igénybejelentéseket meg kell tenni, csatlakozási szerződést szükséges megkötni, ezek után, ha az elosztó jóváhagyta a tervet és kiépültek a hálózatok, akkor lehet egyetemes szolgáltatóhoz, kereskedőhöz kapcsolódni, aki majd az energiát szolgáltatja. Ennél a pontnál kötődik a két szerződés, az elosztó hálózattal kell egy elosztói szerződést kötni, illetve az energiaszolgáltatóval, az úgynevezett kereskedővel szükséges kötni egy energiaszolgáltatói szerződést. A kereskedő speciális formája az egyetemes szolgáltató – magyarázta a fogyasztóvédelmi főosztályvezető. A hatos számú kiadvány azok számára hasznos, akik új közműcsatlakozás kialakítását tervezik. A füzet betekintést nyújt a szerződéskötés, majd a csatlakozás kiépítésének és üzembe helyezésének folyamatára.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom