Gazdaság

Hazánk jól vizsgázott biztonsági szempontból

Fichtinger Gyula: A nukleáris létesítmények működése nem jelenti az egészségi kockázat növekedését sem az atomerőmű alkalmazottaira, sem a lakosságra

A nukleáris biztonságot a nyári aszályos, forró időjárás nem veszélyeztette, a biztonsági követelményeket a paksi atomerőmű végig betartotta. Az uniós felülvizsgálat megállapította, a magyarországi atomenergiával kapcsolatos rendelkezések összhangban állnak a nemzetközi elvárásokkal.

paks
A létesítmények az előírt feltételek és korlátok mellett szabályosan üzemeltek (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten. Fichtinger Gyula lapunknak elmondta: a nukleáris biztonságot a nyári aszályos, forró időjárás nem veszélyeztette, a biztonsági követelményeket a paksi atomerőmű végig betartotta. A főigazgató a nyári időszakra visszatekintve hangsúlyozta: nem állt elő olyan helyzet, amely a nukleáris biztonságot veszélyeztette volna. Amennyiben nagyon lecsökkent volna a vízszint, szivattyúkkal emelték volna a csatornába. Hozzátette: nyáron a hőmérséklet magasabb, a Duna víze is melegszik, a hőmérsékletkorlát környezetvédelmi szempontból szükséges, hogy az élővilágot ne veszélyeztesse. A harminc fokos felső határ nem sérülhet, amennyiben a víz melegszik, teljesítménycsökkentést alkalmaznak, vagyis 0,1 fokonként húsz megawattal kell csökkenteni a teljesítményt.

Fitchinger Gyula megerősítette: A hivatalos mérési módszerekkel és az intézkedésekkel nem érte el a harminc fokot a Duna vize, néhány esetben került sor teljesítménykorlátozásra. A Duna vizének hőmérséklete környezetvédelmi kérdés, a folyó vízszintje a villamosenergia-termelést befolyásoló tényező. Az atomerőmű biztonsága a tavalyinál szélsőségesebb időjárási viszonyok között is garantált – tette hozzá. Az OAH az év során folyamatosan felügyelte a nukleáris, és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket és az atomenergia egyéb alkalmazását. Ennek során engedélyezte, ellenőrizte, értékelte a több mint négyezer engedélyes tevékenységét és szükség esetén érvényesítési eljárást folytatott le. A nukleáris létesítmények az év során biztonságosan, az előírt feltételek és korlátok mellett üzemeltek. A létesítmények működése nem jelentette az egészségi kockázat növekedését sem a létesítmények alkalmazottjaira, sem a lakosságra.

A lakosság és a munkavállalók dózisterhelése nem lépte túl a korlátokat. A nukleáris létesítményekben és radioaktívhulladék-tárolókban harminckét jelentésköteles eseményt vizsgált az OAH, a kisebb engedélyeseknél hét sugárvédelemmel kapcsolatos eset hatósági kivizsgálását kellett elvégezni, fizikai védelemmel összefüggő eset nem történt. A hivatal több mint ezernyolcszáz ellenőrzést végzett és ezerhatszáz engedélyt adott ki a nukleáris létesítményeknek, valamint a kisebb felhasználóknak 2018-ban. Tavaly lezárult két hazai nukleáris létesítmény, a kiégett kazetták átmeneti tárolója és a paksi atomerőmű tízévenként esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálata. Fichtinger Gyula kiemelte, hogy a nemzetközi felülvizsgálatok és ellenőrzések során Magyarország jól vizsgázott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom