Gazdaság

Hatékonyabbá válik a játékosok védelme

Kormányrendelet készült a kaszinóba járás magyarországi korlátozásáról

Az addiktológiai ellátás fejlesztésére kell fordítani a jövő évtől a játékadó három százalékát – értesült lapunk. A vonatkozó rendelettervezet alapján az adóhatóságnak nyilvántartást kell vezetnie a korlátozás alá eső, jórészt kóros szenvedélybetegségben szenvedőkről.

kaszinó 20150916
Október elsejétől lép életbe a törvénymódosítás (Fotó: Csudai Sándor)

Elkészült a játékkaszinóba járás differenciált, a szerencsejáték káros hatásainak való kitettség mértékétől, a játékos sérülékenységétől függő korlátozás részleteiről szóló kormányrendelet tervezete – értesült lapunk. A kabinet még nem tárgyalt a dokumentumról. Megírtuk, október elsejétől változások lesznek, a vonatkozó törvényt már módosította is a parlament. Ennek megfelelően, a személyes azonosításhoz kötött játékfajták, így a kaszinó, a kártyaterem, a távszerencsejáték és az online kaszinójáték esetében a „szervező a játékos azonosítása során a játékosvédelmi nyilvántartás adatait elektronikus úton lekérdezi, és a sérülékenynek minősülő játékos részére belépést nem biztosíthat”. A jogszabályi felhatalmazás bírósági és önkéntes korlátozások nyilvántartására elektronikus adatbázis létrehozását jelölte meg. Ezt a nyilvántartást az adóhatóság vezeti. A törvényből következő rendelet a hatékony védelem érdekében lényegében új közfeladatokat állapít meg, kiemelve: a szervezők a társadalmi kockázatok „enyhítésében közvetlenül és folyamatosan közreműködnek, tevékenységüket társadalmi felelősségvállalás mellett végzik”, továbbá együttműködnek addiktológiai és családvédelmi szakemberekkel is. A dokumentum kitér arra is, 2016-tól a játékadó három százalékát játékosvédelmi célra, ezen belül különösen az állami addiktológiai ellátás fejlesztésére kell fordítani.

Rögzítenék azt is, a szerencsejáték-szervező köteles figyelmeztetni a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire, a tájékoztatás a játékszenvedély kezelésével foglalkozó, állami egészségügyi és szociális ellátórendszerben működő szolgáltatók megyénkénti és településenkénti elérhetőségére is kiterjed. Az adóhatóság a bejelentések és a panaszok szóbeli előterjesztésére a hét minden napján, 0–24 óra között működő, ingyenesen hívható telefonvonalat tart fenn. Fontos kitétel még, hogy a „szervező a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott ügyfél-azonosítással egyidejűleg, a játékos nyilvántartásba vétele előtt elektronikus betekintés útján ellenőrzi, hogy a játékos a játékosvédelmi nyilvántartás adatai alapján korlátozás alatt áll-e”.