Gazdaság

Gyengül az euró, zuhan a líra

Egy hét alatt egy százalékot veszített értékéből az uniós valuta

Több mint egyéves mélypontra gyengült az euró pénteken, miután a Financial Times című londoni gazdasági napilap arról számolt be, hogy a török líra mélyrepülése miatt az Európai Központi Bankot egyre jobban nyugtalanítja egyes európai bankok erős törökországi kitettsége.

A pénz- és értékpapírpiacokat felbolydította a török líra drámai mértékű gyengülése, amely az amerikai-török viszony megromlása és a török gazdasági problémák miatti aggodalmak fokozódásának következménye. A befektetők szabadulni igyekeztek a feltörekvő piaci devizáktól, és a válságok idején biztos menedéknek számító dollárba, svájci frankba és japán jenbe csoportosították át tőkéjüket. Az eurót keményen megütötte a Financial Times híre, miszerint az Európai Központi Bank Egységes Felügyeleti Mechanizmusa egyre jobban aggódik Törökország legnagyobb euróövezeti hitelezői közül némelyik, főleg az UniCredit olasz, a BNP Paribas francia és a BBVA spanyol bank miatt, de még nem tartja kritikusnak a helyzetet – adta hírül a távirati iroda. A spanyol, a francia és az olasz bankok törökországi kitettsége együttesen meghaladja a százharmincnyolcmilliárd eurót. Elemzők szerint bár egyes bankok szenvedhetnek el veszteségeket, Törökország gazdasági problémái nem jelentenek nagy fenyegetést sem Európának, sem más olyan nagy gazdaságnak, mint az Egyesült Államok.

Az eurót tegnap kora délután 1,1469 dolláron jegyezték a nemzetközi devizapiacon, napi szinten 0,50 százalékkal gyengült az árfolyam, de napi mélypontján 1,1432 dolláron forgott, ami 2017 júliusa óta a leggyengébb szint. Múlt péntekhez képest az euró majdnem egy százalékot veszített értékéből, részben azon befektetői aggodalmak hatására, hogy Olaszország kormánya költséges és nem fenntartható kiadásokra készül. A török líra árfolyama újabb történelmi mélypontra zuhant, tegnap a reggeli kereskedésben egy dollárért már 6,4684 lírát kellett adni, ami 15 százalékos mínuszt jelent. Kora délután 9,56 százalékos veszteséget mutatott a líra dollárhoz viszonyított árfolyama.

Időközben Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom