Gazdaság

Fontos utak újulnak meg Zala megyében

Az unió támogatja az M4-es továbbépítését

Megkezdődhet a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből a zalai utak felújítása augusztusban, a megyében összesen 12 kilométernyi utat korszerűsítenek – jelentette be tegnap Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója Zalaegerszegen.

A távirati iroda beszámolója szerint közölte, hogy az országosan 54 milliárd forintos TOP-keretből Zalában 12 kilométernyi útszakaszt csaknem 1,4 milliárd forintból újítanak fel. A munkálatok előkészítés alatt állnak, részben megtörténtek a versenyeztetések, így várhatóan augusztusban megkezdődnek a kivitelezések, és az idén be is fejeződnek. A megyében tizenöt útszakaszon zajlanak majd az útkorszerűsítések. Kitért arra is, hogy az országosan mintegy százmilliárd forintból zajló másik korszerűsítési program keretében már több helyen megkezdődtek a munkálatok Zalában. Csaknem húsz helyszínen – egyebek mellett a 71-es és 75-ös főutakat érintően – zajlanak már a felújítások 34 kilométeren 3,5 milliárd forintból.

Ide tartozik, hogy az Európai Bizottság döntése szerint az unió kohéziós alapjából 265 millió eurót (mintegy 82 milliárd forint) fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autó­pálya új szakaszának kiépítésére. Corina Cretu, a regionális politi­káért felelős uniós biztos elmondta, a támogatás a Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakasz kiépítésére irányul.