Gazdaság

Fontos a partnerség

Palkovics László arra biztatja az amerikai cégek képviselőit, hogy ne csak produktumuk gyártását, hanem termékeik fejlesztését is hozzák Magyarországra

Magyarország kedvező üzleti környezetet teremt a befektetésekhez. Az egyeztetésen szóba került, hogyan lehetne a magyar kis- és középvállalatoknál (kkv) növelni a termékfejlesztést.

Palkovics László 20180622
Palkovics László: Feladatunk a magyar startup vállalkozások erősítése (Fotó: Hegedüs Róbert)

Terveink szerint 2022-re Magyarország a bruttó hazai termék GDP 1,8 százalékát fordítaná kutatás-fejlesztésre, innovációra – közölte tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az AmCham üzleti fórumán. Hozzátette, hogy a kormány fontos partnernek tekinti a hazánkban működő kamarát, amely a magyar gazdaságban jelentős szerepet betöltő vállalatokat tömöríti. A miniszter arról is beszélt, hogy a fórumot megelőzően vállalatvezetőkkel egyeztetett, ahol az AmCham tagvállalatai hangsúlyozták, fontos az innovációs és a kutatási erőforrások összehangolása – írta tegnap a távirati iroda. A megbeszélésen érintették az oktatás helyzetét, a munkaerőpiaci problémák kezelését, tárgyaltak a termékfejlesztés, az innováció, a kutatás-fejlesztés és a tudomány kérdéseiről.

Palkovics elmondta, arra biztatta az amerikai cégek képviselőit, hogy ne csak gyártást, hanem termékfejlesztést is hozzanak Magyarországra. Hozzátette, országunk kedvező üzleti környezetet teremt a befektetésekhez, amelyekhez azonban biztosítania kell a megfelelő munkaerőt, termékfejlesztőt, mérnököt, gazdasági szakembert. Egyre inkább jellemző, hogy a nagyobb vállalatok termékfejlesztési feladatokat adnak ki a beszállítóknak, ezért a magyar kkv-knak rendelkezniük kell azzal a kutatás-fejlesztési, innovációs képességgel, amely alkalmassá teszi őket erre a feladatra.

A miniszter kiemelte, a tárca fontos feladata a magyar startup vállalkozások erősítése. Hozzátette: ennek érdekében egyebek közt megoldást kell találni arra, hogy a kockázati tőke ne csak részesedést szerezzen a cégben, hanem valamilyen formában jelen legyen a cég menedzsmentjében is, és segítse a szakmai irányítást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom