Gazdaság

Folytatódott a lakáspiac szárnyalása

A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően egyre több embernek van munkája, miközben a bérek is dinamikusan emelkednek, és a megtakarítások is bővülnek

Tavaly 22,9 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban. A lakásépítési engedélyek és bejelentések száma elérte a 36 ezret, ami azt jelzi, hogy idén is nagy lendülettel folytatódik az új lakások építése.

Balogh László 20190223
Balogh László: Az új lakások legnagyobb arányban Budapesten épültek, ahol negyvenszázalékos volt a növekedés (Fotó: Hegedüs Róbert)

A tavalyi statisztikák alapján kijelenthető, hogy töretlen az új lakások építésének üteme, és ez idén is folytatódik – mondta tegnap Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Tavaly 17 681 lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az államtitkár erre reagálva elmondta, a növekedés három okra vezethető vissza: a kormány otthonteremtési és beruházásösztönző intézkedéseire, valamint a bérmegállapodásra, amely megnövelte az embereknél maradó jövedelmet. Rámutatott, az új lakások legnagyobb arányban Budapesten épültek, itt negyvenszázalékos volt a növekedés, de a kisebb településeken is nagyjából harminc százalékkal több ingatlan épült. Ennek a lendületnek az utolsó negyedévben is látványos elemei voltak: 7400 lakást adtak át, ami éves összehasonlításban 16 százaléknál is nagyobb növekedést jelent. A lakásépítési engedélyek és bejelentések száma elérte a 36 ezret, ami azt jelzi, hogy idén is nagy lendülettel folytatódik az új lakások építése – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a kedvező gazdasági környezetben és az alacsony kamatszint mellett fellendült a lakáscélú banki hitelezés is, ami szintén hozzájárult az új lakások magas számához.

A PM lapunknak küldött közleményéből kiderült, hogy a lakásépítések alakulásának hátterében több támogató tényező együttes hatása figyelhető meg. A hatéves bérmegállapodás nyomán nemcsak egyre több embernek van munkája, hanem ezzel párhuzamosan a bérek is dinamikusan emelkednek, a megtakarítások is bővülnek. Azon túl, hogy a családok jövedelmi helyzete még inkább lehetővé teszi, a kedvező banki kamatkörnyezet ugyancsak támogatja a lakáscélú tervek megvalósulását. Emellett a kormány otthonteremtési programjának is kiemelt szerepe van, amely 2015. júliusi meghirdetése óta tavaly év végéig 95 ezer – gyermeket vállaló és nevelő – család saját otthonhoz jutását segítette elő 275 milliárd forint összegben. A program idei folytatására és további intézkedéseinek megvalósítására a költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

Balogh Lászlónak, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének elemzése szerint a 2018-as eredmény nyolcéves rekordot jelent, legutóbb 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma. A több éve tartó fejlődés a továbbra is erős keresletnek köszönhető. A szakember szerint tartósan erős az igény az új lakásokra, idén február közepéig az Ingatlan.com-on 55 százalékkal nőtt a kereslet az új építésű lakások és házak iránt az előző év azonos időszakához képest. Idén húszezernél is több új lakás átadása várható. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a tavaly november előtt építési engedélyt kapott projektek beruházói egyértelműen előnyös helyzetben vannak, hiszen várhatóan olcsóbban és kapkodás nélkül építkezhetnek. Emellett mivel az ilyen lakások száma véges lesz a piacon, továbbra is élénkebb érdeklődés várható irántuk a 27 százalékos áfatartalommal kínált ingatlanokhoz képest. Úgy véli, hogy szűkülő kínálattal és kereslettel kell majd számolni, ám ennek pontos mértéke még nem látható.