Gazdaság

Fókuszban a napenergia

A projektek megvalósítása az energiaellátás biztonsága és a hazai energiatermelésnek az uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi célkitűzésekkel való összhangja miatt is fontos

Óriási naperőmű-beruházásba kezdett az MVM csoport. A helyszínek között, az egész országot lefedve, megyei jogú városok, nagyobb és kisebb települések egyaránt megtalálhatók.

napenergia 20180903
Környezetkímélő megoldás: az erőművek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást (Forrás: MVM - Penta Kft.)

Több mint száz naperőmű épül az idén hazánkban az MVM Magyar Villamos Művek tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. gondozásában uniós társfinanszírozással – mondta lapunknak Kőfalusi Viktor, az MVM Hungarowind Kft. ügyvezetője. Kifejtette, hogy összessé­gében hét projekt alapján száznyolc, egyenként 0,5 megawatt teljesítményt nem meghaladó naperőművet, valamint két, egyenként négy megawatt teljesítményt meghaladó, húsz-húsz megawattnyi naperőművet épít az idén Euró­pai Uniós társfinanszírozással az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tagvállalata, a MVM Hungarowind Kft. A naperőmű-beruházások idén januárban a Miskolc melletti felsőzsolcai erőmű építésével kezdődtek meg. A felsőzsolcai húsz megawattos erőmű, mely jelenleg az ország legnagyobb naperőműve 2018. augusz­tusban elkészült, és megkezdte kereskedelmi üzemét. A paksi húsz megawattos erőmű kivitelezése is zajlik, átadása decemberre várható. A fél megawatt teljesítményt nem meghaladó naperőművek engedélyeztetési, előkészítési és kivitelezési munkái is ütemezetten és folyamatosan zajlanak.

Azon kérdésünkre, hogy mely térségben milyen típusú erőműveket építenek, elmondta, hogy a beruházás részeként két nagyobb projekt keretében mintegy húsz-húsz megawatt teljesítményű naperőmű épül Felsőzsolcán és Pakson. További öt projekt keretében pedig országosan, az összes elosztói engedélyes működési területén, összesen száznyolc helyszínen, egyenként 0,5 MW teljesítményű fotovoltaikus erőművek épülnek. Kiemelte, hogy a helyszínek között, az egész országot lefedve, megyei jogú városok, nagyobb és kisebb települések egyaránt megtalálhatók.

Felhívta a figyelmet, hogy a projektek sikeres megvalósítása az energiaellátás biztonsága és folyamatos fenntartása miatt, valamint a hazai energiatermelésnek az euró­pai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi célkitűzésekkel való összhangja miatt is kiemelten fontos. A beruházó MVM Hungarowind Kft. az önkormányzati tulajdonban lévő területek használatáért bérleti díjat és helyi iparűzési adót fizet – tette hozzá.

Kiderült az is, hogy az együttműködés révén a területek bérbeadásával a helyi önkormányzat hosszú távú, folyamatos és biztos bevételhez jut; a beruházás sikeres megvalósításának helyi szintű gazdaságélénkítő hatása lehet, a napelemes erőművek létesítése segíti a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának előmozdítását, a napelemes erőműveknek köszönhetően csökken a környezetterhelés mértéke. A fotovoltaikus erőműveknek köszönhetően évente több mint százezer tonnával fog csökkenni az ország szén-dioxid-kibocsátása. Ez ötvenezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott károsanyag mennyiségének felel meg.

A környezet védelmét és a környezeti fenntarthatóságot szolgálja, hogy több naperőmű is mezőgazdasági vagy egyéb ipari célra használhatatlan, vagy korábban hulladéklerakóként működő, mára újrahasznosított földterületen épül meg – jelezte az ügyvezető. Megtudtuk továbbá, hogy a száztíz naperőmű összkapacitása eléri a száz megawatt teljesítményt, a megtermelt villamos energia mennyisége száztíz gigawatt. Kőfalusi Viktor elmondta, hogy ez nagyságrendileg ötvenezer háztartás, azaz egy Székesfehérvár méretű város lakosainak éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom