Gazdaság

Fokozódik a nagyhatalmi kereskedelmi konfliktus

Míg az Egyesült Államok a belső fogyasztásra épít, addig Kína növekedését az élénk export garantálja. Európa az autóipari vámokat sínylené meg igazán – mondta Németh Dávid

Újabb védővámok kivetésére készül az Amerikai Egyesült Államok Kínával szemben, ezúttal a harmadik hullámban.

Hétfőtől újabb vámot hirdetett az amerikai kormányzat kínai árucikkekre, ezúttal tízszázalékosat, kétszázmilliárd dollár értékben. Az első hullámban, idén januárban bevezetett húsz-, illetve harmincszázalékos védővámok viszonylag szűk piacot (mosógépek, napelemek), mintegy tízmilliárd dollár értékű importot érintettek. A második hullámban az Egyesült Államok márciusban az acél- és alumíniumipari termékeket érintő védővámokat emelte meg, az acélra 25, míg az alumíniumra tízszázalékos vámot vetett ki, ami összességében ötvenmilliárd dollár értékű termék kereskedelmét nehezíti meg.

Mivel a kínai gazdaság és a növekedés elsősorban az exportra épül, az újabb vámtétel leginkább az ázsiai országnak okoz nehézséget, még a válaszlépések esetén is – mondta lapunknak Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Ez főként azért van így, mert az amerikai gazdaság leginkább a belső fogyasztásra és a belső piacra épül, és sokkal inkább nélkülözni tudják az importtermékeket. Kína is próbál áttérni erre a modellre a belső piac és a vállalkozások élénkítésével, de ennek a váltásnak még az elején jár. Németh Dávid hozzátette, hogy már az ötvenmilliárd dolláros vámtétel is nehéz volt a kínaiak számára. Az export élénkülése nélkül ugyanis Kína nehezen tudja fenntartani a hatszázalékos gazdasági növekedést. Euró­pának leginkább az okozna nehézséget, ha az autóipari termékekre is kivetné Donald Trump amerikai elnök a védővámokat. Ebben ugyanis jelentős az előnyünk, lényegesen nagyobb az európai export mint az import.

Szabó Dávid József, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója tegnap az M1-en úgy ítélte meg: a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháború szinte az egész világgazdaságra kihat. Hozzátette, a világgazdaságban különböző globális láncok mentén termelődnek az áruk, ez azt jelenti, hogy a felek hiába vetnek ki kétoldalú vámokat, valójában a közöttük levő bonyolult kapcsolatrendszer miatt globálisan romlik az ellátás és nő a termékek ára. Szerinte a piaci szereplők arra kényszerülnek, hogy átgondolják: megtartsák a jelenlegi termelői láncokat, vagy próbálják helyettesíteni olyan beszállítókkal, amelyek nem vetnek ki vámokat egymásra – közölte az MTI.

A jegybank elemzése szerint Kína mozgástere a további lépésekre sokkal korlátozottabb. A tervezett amerikai csomagnak csak töredékét éri el az a termékkör, amit a kínai válaszreakció érinthet. Másrészt az Amerikából származó importtermékek, így precíziós termékek, vegyipari termékek, repülőgépek, nehezen lennének helyettesíthetők.