Gazdaság

Foglalkoztatási lehetőségek kertészetekben

A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak, éves kibocsátásának mintegy hatodát adta a múlt évben. A szakminisztérium szerint emelni kell a gyümölcs- és zöldségfogyasztást.

Jelenleg több tízezer család megélhetését biztosítja a kertészeti tevékenység, így a foglalkoztatást tekintve ez az egyik legnagyobb lehetőséget rejtő ágazat – mondta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a főváros XVIII. kerületében egy közösségi kertben. Hozzátette: a kertészeti ágazatok összes kibocsátása 2015-ben mintegy 377 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki. Tavalyelőtt átlagosan mintegy hetvenöt kilogramm zöldséget és mintegy harminckilenc kilogramm gyümölcsöt fogyasztott a magyar lakosság. A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése éppen az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak. Ennek alapján a zöldségfogyasztást évi nyolcvanöt, a gyümölcsfogyasztást pedig negyvenöt kilogrammra kívánja emelni a szaktárca – mondta a miniszter. Tegnap Gyümölcsoltó Boldogasszony napja volt, a néphagyományban ezt a napot tartották a legkedvezőbbnek a gyümölcsoltásra, ezért most indította el a Földművelésügyi Minisztérium a programsorozatot.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom ötletgazdája és elindítója arról beszélt, hogy 2012-es indulása óta egyre többen vesznek részt a programban. Tavaly 234 település vett részt a mozgalomban, és több mint kétezer-kétszáz kert versenyzett. Idén a nagy érdeklődésre való tekintettel április 20-ig fogadnak el nevezéseket a versenyre.