Gazdaság

Felpörgött a nyár elején a hazai építőipar

Az ingatlanpiacon a beruházások értéke rekordot jelent, ezzel a nagysággal hazánk átveheti a régió vezető szerepét, az Otthonteremtési Program is sokat segített

Óriási mértékben, hatvan százalékot meghaladóan emelkedett a nyár eleji szerződésállomány nagysága az építőiparban tavalyhoz képest. Továbbra is lendületesek a lakásépítések, valamint az út- és vasútépítések.

építőipar 20180811
A lakáspiacon is érzékelhetők a kormányzati intézkedések pozitív hatásai (Fotó: Bodnár Patrícia)

Az uniós források igénybevétele serkenti az építőipart, de az állami beruházások is újabb lendületet adtak az ágazatnak – adta hírül tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. A KSH tegnapi közlése szerint júniusban az építőipari termelés a nyers adatok alapján 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a májusi 15,3 százalékos emelkedés után. Az előző havihoz mérten 7,2 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés. Az első fél évben 19,1 százalékos volt az építőipari termelés növekedése az előző év azonos időszakához mérve. Júniusban az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal nőtt. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések hozták a növekedést. Az első fél évben 13,9 százalékkal nőtt az épületek és 28 százalékkal az egyéb építmények építése. Az előrejelzések szerint a növekedés várhatóan tovább folytatódik, tekintve, hogy a június végi szerződésállomány volumene 62,1 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A megkötött szerződések között is kiemelkedő a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagy értékű szerződések mértéke.

Mint azt a minisztérium közölte, a lakáspiac bővülésében jól érződnek a kormányzati intézkedések pozitív hatásai. A 2017-es év lendületes bővülése 2018-ban is folytatódik, az első negyedévben 3394 lakást vettek használatba, ami soha nem látott mértékű, 65 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. Az idei év első három hónapjában összes 9850 új építési engedély kiadása és egyszerű bejelentés történt, amely még a tavalyi kimagasló teljesítményhez viszonyítva is 3,4 százalékos fejlődést jelent. Ehhez a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult az Otthonteremtési Program kibővítése, valamint a kedvezményes lakásáfa bevezetése is. Az Ingatlan.com beszámolója szerint júniusban rekordot ért el az építőipari ágazat, ugyanis 320 milliárd forintos termelési értékre eddig nem volt példa. Az új lakások iránti kereslet adott: az idei első fél évben 23 százalékkal többen érdeklődtek az új lakások iránt, mint az előző év azonos időszakában.

Horváth András a Takarékbank elemzője közölte: az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal legfrissebb adatai szerint immár több mint másfél millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot. Ez abszolút rekordot jelent, ezzel a nagysággal a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. A nyár elejére visszatért az építőipar az eddigi robusztus bővüléséhez és a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával. Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a forgalmi adó visszaemelkedése miatt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom