Gazdaság

Felnyomják a bérleti díjakat a lakáshotelek

A belvárosi árak szinte mindig magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, ám az elmúlt évek így is jelentős változást hoztak

A fővárosi lakáshotelek kínálata 67 százalékkal, míg a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma hat százalékkal nőtt két és fél év alatt. Az V. kerületben ötven négyzetmétert több mint kétszázezer forintért lehet kibérelni, míg a legolcsóbb külső kerületekben 109–125 ezer forintot kell fizetni havonta.

lakás 20190327
Több mint tízezer lakást kínálnak rövid távú kiadásra (Fotó: Papajcsik Péter)

Továbbra is erős hatást gyakorol a fővárosi albérletpiacra a rövid távú lakáskiadás, annak ellenére, hogy jelentősen megnőtt a lakáshotelek kínálata – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az idegenforgalom tavaszi fellendülése miatt azt nézte meg, hogy az egyik legnagyobb lakáshotel-közvetítő – az Airbnb – adatai alapján hogyan változott a piac az elmúlt 2,5 évben, és az egyes kerületekben mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetni egy-egy ötven négyzetméteres lakásért a budapesti átlagos bérleti díjhoz képest. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, látványosan nőtt a budapesti lakáshotelek száma 2016 novemberéhez képest. Akkor 6300 lakást kínált az Airbnb, idén márciusban már több mint tízezret, ami közel hetvenszázalékos növekedésnek felel meg. Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek által hosszú távra hirdetett 6,5 százalékkal, 3200 fölé nőtt, míg a teljes fővárosi albérletkínálat több mint 8800 ingatlanból áll. A legtöbb lakáshotel a VII. kerületben található, ott háromezer lakást kínálnak rövid távú kiadásra.

A második a VI. kerület 2165 lakással, a harmadik pedig az V. kerület közel kétezer lakással. Ez egyben azt is jelenti, hogy az V., VI. és VII. kerület adja a lakáshotel-kínálat 67 százalékát. A népszerűbb lakáshoteles városrészek közé sorolható még a belvároshoz szintén közel eső VIII., IX. és XIII. kerület, ezekben összesen több mint kétezer ingatlant kínálnak lakáshotelként.

Az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb. Ebben a kerületben egy ötven négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja 202 ezer forint, ez közel harminc százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát – fogalmazott a szakember. Balogh László felhívta a figyelmet arra is, hogy a belvárosi bérleti díjak szinte mindig is magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, viszont ez a prémium a rövid távú lakáskiadás megjelenése óta emelkedett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom