Gazdaság

Felkészült a kormány a britek távozására

Nem tartozunk a megállapodás nélküli Brexit következményeinek jobban kitett európai uniós tagállamok közé

A magyar kormány nemcsak az állampolgárok jogai, hanem egyéb tekintetben is felkészült a brit kilépésre, adott esetben a Brexit-megállapodás elmaradására is. A kint élő magyarok már jelenleg kérelmezhetik a letelepedett jogállást vagy az ideiglenes tartózkodási jogot, tehát megtarthatják a szabad munkavállalás jogát.

Brexit 20190211
A szociális ellátásokhoz a kint dolgozók családtagjai is hozzáférhetnek (Fotó: AFP - Adrian Dennis)

Magyarország kiemelt nemzeti érdeke a Brexit-tárgyalások megkezdése óta a rendezett kilépés, valamint az Egyesült Királyságban élő, dolgozó és tanuló magyarok szerzett jogainak megőrzése, továbbá annak biztosítása, hogy a jövőben a lehető legszorosabb európai uniós–brit kereskedelmi és biztonságpolitikai együttműködés valósuljon meg – válaszolta Tordai Bence (Párbeszéd) írásbeli kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fideszes politikus elmondta, hogy tavaly november 25-én Brüsszelben az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői által elfogadott kilépési megállapodás és a jövőbeni kapcsolatokra vonatkozó politikai nyilatkozat megfelel ezen elvárásainak, ezért e dokumentumot Magyarország is támogatta. A kilépési megállapodás elfogadása esetén 2020. december 31-ig átmeneti időszak következik, amely változatlan jogi környezetet garantál az állampolgárok és a cégek számára – emelte ki.

Kifejtette, hogy a brit parlament és az Európai Parlament jóváhagyását még nem élvező kilépési megállapodás gyakorlatilag folytatólagosan és életre szólóan biztosítja az uniós jogokat azoknak a személyeknek, akik a kilépés napjáig élnek a szabad mozgás jogával. A kint élő magyarok már jelenleg is kérelmezhetik a letelepedett jogállást vagy az ideiglenes tartózkodási jogot, tehát megtarthatják a szabad munkavállalás jogát, és minden szociális ellátáshoz hozzáférhetnek, emellett bízhatnak abban, hogy az eredményes magyar kormányzati (és uniós) fellépésnek köszönhetően ugyanezen jogokat a britek garantálják rendezetlen kilépés esetére is a kint élő uniós munkavállalóknak, diákoknak és családtagjaiknak.

Felhívta a figyelmet, hogy a hazánkban élő britekre is nagy értékként és fontos erőforrásként tekintenek a magyar társadalomban és a gazdasági életben, ezért a kormány olyan rendszerben gondolkodik, amely széles körben biztosítja a jogokat számukra rendezett és rendezetlen kilépés esetén is. A viszonosságot mint alapelvet a kormány képviselői megerősítették Londonban, Brüsszelben és itthon is. Gulyás szerint ezzel egyrészt védik a kint élő magyarokat, másrészt jelzést szeretnének küldeni az itt élő brit állampolgároknak, megerősítve, hogy helyzetükre kiemelt figyelmet fordítanak. A kormány egyéb tekintetben is felkészült a brit kilépésre, adott esetben a Brexit-megállapodás elmaradására is. Megállapítható, hogy a közvetlen gazdasági hatások tekintetében hazánk nem tartozik a megállapodás nélküli brit kilépés következményeinek jobban kitett uniós tagállamok közé. A vonatkozó hazai jogszabályi módosítások és intézkedések előkészítése jelenleg is zajlik. Hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz az érintett magyar állampolgárok jogainak biztosítása érdekében.


Időt kér Theresa May miniszterelnök a tárgyalásokhoz

A héten február 27-éig kér időt a parlamenttől Theresa May brit miniszterelnök arra, hogy megállapodásra jusson az Európai Unióval (EU) a brit tagság megszűnésének, azaz a Brexit feltételrendszeréről szóló, már aláírt és lezárt egyezmény London által szükségesnek tartott módosításairól. A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásai szerint ha szerdáig nem sikerül egyezséget elérni az EU-val a brit kormány által kért változtatásokról – aminek a lap szerint „elsöprő” a valószínűsége –, akkor May beszámol a képviselőknek az addig elért haladásról, és leszögezi egyben, hogy még időre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Több kormányzati tisztviselő kész lenne akár lemondani posztjáról, hogy támogathasson olyan módosító indítványokat, amelyek a Brexit elhalasztását célozzák, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést. (PGI)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom