Gazdaság

Fazekas Sándor: Fontos a hazai cukoripar fennmaradása és bővülése

Elindult a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, a mészkemencét ebből az alkalomból Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta be pénteken.

fazekas cukorgyár
A napi átlagos cukorrépa-feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba

Jelentős változásnak nevezte, hogy a cukorrépa rendtartás megszűnésével megszűnt a cukorrépa minimum ár is, és visszatérnek az európai uniós csatlakozás előtti szisztémához, amikor cukorár alapon állapították meg a cukorrépa árát. Vagyis a cukorrépa ára akkor válik véglegessé, amikor az abból gyártott cukrot értékesítik. Hozzátette: eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már korlátlanul gyárthat és értékesíthet cukrot a közösség területén és más exportpiacokon is. Közölte, ez lehetőség, de nehézség is, mert erre a piacra olyan franciaországi és németországi termelők is szemet vetettek, akik kapacitásaikat nem tudták teljesen kihasználni.

A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa Közép-Kelet Európa vezető cukorgyártója, az osztrák AGRANA csoport. Az AGRANA világszerte 55 termelőüzemben mintegy 8600 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,6 milliárd euró.

Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon három telephelyen almalé-, meggy- és bodzasűrítményt állít elő.