Gazdaság

Európai uniós tőke a befektetésekhez

Az állami és a magánforrások helyes elegyére van szükség, a növekedést újabb hitelek felvétele nélkül lehetne elősegíteni

Jó befektetési lehetőségek megtalálásával és konkrét intézkedések kidolgozásával bízták meg az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot (EIB) az unió pénzügyminiszterei (Ecofin) szombaton, informális milánói ülésükön. A politikusok arról tanácskoztak, hogy hogyan lehetne lendületet adni a közösség gyengélkedő gazdaságainak az adósságproblémák mélyítése nélkül. Lengyelország magánpiaci források bevonásával hozna létre európai befektetési alapot, amivel a magyar kormány is egyetért.

varga
Varga Mihály: Az új alap közös háttérrel bocsátana ki kötvényeket, ami nem növelné az államadósságot (Fotó: Kövesdi Andrea)

„Azzal bíztuk meg a bizottságot és az EIB-t, hogy sürgősen készítsen előzetes jelentést a (növekedés felgyorsítása érdekében) megtehető gyakorlati lépésekről, nyereséges befektetési projektekről” – közölte Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszterek tanácsa október 14-én egyeztet a potenciális befektetésekről, eddig kell elkészülnie az előzetes jelentésnek. A befektetések jellegéről egyelőre semmit sem tudni, de finanszírozásukról a szombati ülésen négy lehetséges alternatíva is felmerült, amelyek közös eleme a magántőke bevonása – adta hírül a távirati iroda.
Olaszország a vállalatok forrásokhoz juttatásának eszközeit bővítené, Franciaország és Németország pedig a magánbefektetések növelésére vonatkozó javaslatot tett. Lengyelország magánpiaci források bevonásával hétszázmilliárd eurós európai befektetési alapot hozna létre, Jean-Claude Juncker, a bizottság új elnöke pedig háromszázmilliárd eurós befektetési programot sürgetett.

„Nincs varázspálcánk, de szükségünk van a növekedésre, úgy kell növelnünk a keresletet, hogy nem veszünk fel újabb hiteleket. Az állami és a magánforrások helyes elegyére van szükségünk” – mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter. Olasz kollégája azt is hangsúlyozta, hogy sürgős strukturális reformokra van szükség a befektetések ösztönzése és a „nyereségességhez szükséges körülmények megteremtése” érdekében. Az Európai Unió gazdasága tavaly mindössze 0,1 százalékkal nőtt, és az idei év első két negyedévében stagnált, miközben a munkanélküliség 11,5 százalékon áll.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak is előnyökkel járna a lengyel kezdeményezés megvalósítása. Az új alap közös uniós háttérrel bocsátana ki kötvényeket, ami nem növelné a garanciát vállaló országok államadósságát – mondta a miniszter. A további javaslatokkal kapcsolatban Varga Mihály kitért arra, hogy némi aggodalommal hallgatták azt a román felvetést, amely a növekvő román védelmi kiadásokat levonná a költségvetési hiányból. „Nem hiszem, hogy a tagállamok közötti hadiipari különbségeket át kellene vezetni a pénzügyi mérlegekbe is, így kedvezni azoknak az országoknak, amelyek még többet akarnak haditechnikára költeni” – mondta Varga Mihály, hangsúlyozva: a védelmi költést nem szabad „könyvelési trükkel” támogatni.