Gazdaság

Európa lett a kínai befektetők kedvence

Svédország a kontinensen belül a legfontosabb célpont, vonzó az autóipar, az egészségügy

Az öreg kontinens felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek (OFDI) célpontjává.

kereskedelem 20180901
Nemcsak a kereskedelemben látnak lehetőséget a kínaiak Európában (Fotó: Reuters - Aly Song - File Photo)

A kínai befektetők által bejelentett új összeolvadások és felvásárlások (M&A) értéke 2018. első félévé­ben Európában elérte a 22 milliárd dollárt, míg Észak-Amerikában csupán 2,5 milliárd dollár értékű bejelentésre került sor ugyanezen időszakban. A lezárult kínai működőtőke-befektetések értéke Euró­pában 12, Észak-Amerikában pedig kétmilliárd dollár volt az idei első hat hónapban, ami az egy évvel korábbi 24 milliárd dollárnak mindössze nyolc százaléka – állapítja meg a Rhodium Group független kutatócég, a Baker McKenzie globális jogi iroda megbízásából készített elemzésében. Az Észak-Amerikába érkező kínai működőtőke-befektetések értéke 2016. második felében tetőzött 28 milliárd dolláron, 2017. második félévben már hatmilliárd dollárra zuhant, az idei első félév kétmilliárd dollárja pedig kilencéves mélypontot jelent. Európában a befejezett OFDI-projektek értéke 2017. első felében ért a csúcsra, köszönhetően a Syngenta, ChemChina általi, 43 milliárd dollár értékű felvásárlásának. A tavalyi második félév 22, az idei első pedig 12 mil­liárd dolláros értéket hozott. A Syngenta-akvizíció nélkül számolva ugyanakkor az idei első félév négyszázalékos éves szintű növekedést jelent.

Európán belül Svédország volt a kínai befektetések elsődleges célpontja az idei első félévben 3,6 milliárd dollárral. A dobogó második helyére az Egyesült Királyság (1,6 milliárd) került, majd Németország (1,5 milliárd) és Franciaország (1,4 milliárd dollár) következett. Átalakult a kínai befektetők által preferált iparágak sorrendje is 2018. első felében, Európában és az Egyesült Államokban is. Az autóipar, az egészségügy, a biotechnológia, a fogyasztási cikkek és szolgáltatások váltak a legfőbb célpontokká mindkét régióban. Az ingatlanszektor és a vendéglátás lekerült a dobogó éléről, ám továbbra is jelentős a kínai befektetők érdeklődése.

„Az elmúlt öt évben nagyjából azonos értékben fektettek be kínai szereplők Európában és Észak-Amerikában, mára azonban jól láthatóan Európa lett a favorit. Európa kiváló bázist jelent a high-tech ipari fejlesztéseknek, ami egybeesik Kína külföldi befektetésekre vonatkozó célkitűzéseivel is” – mondta Fehérváry Ákos, a Baker McKenzie budapesti munkatársa.

A kínai aktivitás a közép- és kelet-európai régióban is növekvő tendenciát mutat. Irodánk számos iparágban képvisel kínai befektetőket e térség országaiban, így pontosan látjuk, hogy az üzleti érdeklődés és a tranzakciók száma is folyamatosan növekszik – tette hozzá a szakember. Észak-Amerikából korábban nem látott ütemben vontak ki tőkét a kínai befektetők 2018 első félévében, összesen 9,6 milliárd dollár értékben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom