Gazdaság

Értékteremtő befektetések

Fontos, hogy a munkahelyek magas technológiai szintet képviseljenek

Hazánkban napjainkra gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatottság szintjét. A beruházásösztönzés fókusza emiatt elsősorban nem a munkahelyteremtésre irányul, hanem arra, hogy a Magyarországon már létrejött munkahelyek minél magasabb hozzáadott értéket hozzanak létre és magas technológiai szintet képviseljenek.

Számottevő sikernek könyvelhetjük el, hogy a Magyarországra irányuló beruházások száma négy év alatt hatvan százalékkal nőtt – tájékoztatta lapunkat a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Minden idők legtöbb és legnagyobb értékű beruházása jött 2017-ben Magyarországra a kormányzati beruházásösztönzési rendszeren keresztül. A 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett, ami abszolút rekordot jelentett. Az idei eredményeket nézve elmondhatjuk, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) adatai szerint december 17-ig 84 pozitív befektetői döntés született hazánk mellett, amelyből 21 a német, 14 az amerikai, három pedig a kínai relációból jön – tették hozzá. A Magyarországon működő mintegy hatezer német vállalat összességé­­ben háromszázezer magyar munkavállalót foglalkoztat, 1700 amerikai vállalat pedig százezer magyar embernek ad munkát.

A járműipar és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek mellett jelentős súllyal jelenik meg az exportban a gépipar és elektronika, valamint a vegyipar. Ezen belül a gyógyszergyártás kiemelendő, hiszen nemzetközi szinten is versenyképes. Tavaly az itt készült gyógyszerek 84 százalékát külföldön értékesítették, ezzel az eredménnyel hazánk felkerült a húsz legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára. A magyar tulajdonú vállalatok különösen az élelmiszer és a tágan értelmezett mezőgazdasági ágazatok exportjához járulnak hozzá jelentős részben. Szintén komoly exportteljesítményt mutató és magas hazai hozzáadott értéket képviselő ágazatunk az orvosieszköz- és berendezésgyártás, ahol kiemelkedő innovációs kapacitásokkal is rendelkeznek a hazai vállalkozások.

A kormány egyre nagyobb hangsúlyt helyez a befektetésösztönzés során arra, hogy a cégek a gyártási bázis után a kutatás-fejlesztési részlegüket is Magyarországra hozzák, hiszen így jól képzett szakembereknek adhatnak munkát és versenyképes jövedelmet – emelték ki. Felhívták a figyelmet, hogy hazánk napjainkra gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét, ettől kezdve a beruházásösztönzés fókusza elsősorban nem a munkahelyteremtésre irányul, hanem arra, hogy a Magyarországon már létrejött munkahelyek minél magasabb hozzáadott értéket hozzanak létre, és magas technológiai szintet képviseljenek.

Magyarország célkitűzése az, hogy a jövőben ideális kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. Ennek eléréséhez szükséges, hogy a lehető leggyorsabban összekapcsoljuk a digitalizációt a termeléssel, hogy a „Made in Hungaryból Invented in Hungary” legyen, azaz a vállalatok ne csak a termelés és a gyártás, hanem a fejlesztés során is Magyarországban gondolkozzanak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom