Gazdaság

Erősödik a forint a várható jegybanki szigorítás miatt

A befektetők eddig a magyar deviza gyengülésére alapoztak, a trend azonban megfordult

Közeledik a jövő heti kamatdöntő ülés, ahol a jegybank vezetése monetáris szigorítást jelenthet be, és ez erősíti a forintot.

Komoly spekuláció húzódik meg a forint erősödése mögött, amit elsősorban hazai folyamatok idéznek elő, de a nemzetközi ­devizapiac is hatással van erre – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. A forint euróval szembeni jegyzése a 313-as szint alá csökkent tegnap, és ez már erősnek számít. Az utóbbi napokban a magyar deviza megállíthatatlanul erősödött, hiszen az elmúlt hónapokban nagyon ritkán ment a 320-as jegyzés alá, és most már a 315-öt is simán átlépte az euróval szemben.

Virovácz Péter szerint a piac ­egyértelműen beárazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris szigorításba kezd, mint ahogy erre a vezetés már év elején tett utalást. Az MNB monetáris tanácsa jövő kedden tartja kamatdöntő ülését, és itt változásokra lehet számítani. Virovácz Péter szerint az még nem várható, hogy a jegybanki alapkamatot a jelenlegi 0,90 bázispontról megemeli a monetáris tanács, arra viszont lehet számítani, hogy az egynapos betéti kamat, amely meghatározza a budapesti bankközi kamatláb alakulását, a jelenlegi mínusz 0,15 bázispontról mínusz 0,05-re emelkedik. Ugyanerről a szintről ugyanilyen mértékben emelkedhet az egynapos hitelkamat is.

Piaci várakozások szerint az sem kizárt, hogy egy-két éven belül két százalék körüli jegybanki alapkamatszint lesz. Az erősödés hátterében az is meghúzódhat, hogy eddig a forint gyengülésére alapoztak a befektetők, ez most – a várt monetáris szigorítással összefüggésben – megfordulni látszik. Kezdenek ugyanis kihátrálni a short pozíciókból, ez viszont a forinttal szemben keresletet generál, ami erősíti a magyar devizát.

Nemzetközi szinten a forint erősödésének irányába hat, hogy gyengül a dollár, és erősödik az euró – közölte Virovácz Péter. Abban az esetben viszont, ha a dollár gyengül, a feltörekvő devizák, mint a forint, a korona vagy a zloty erősödnek.