Gazdaság

Eredménytelenségi ok lehet a magas ár

A budapesti trolitenderen a rendelkezésre álló összeghez képest lényegesen drágábban szállítana a lengyel–cseh konzorcium

Eredménytelenségi ok is lehetne normál esetben a budapesti trolibusztenderen, hogy az egyik pályázó lényegesen magasabb árajánlatot adott, mint amennyi pénz a beszerzéshez rendelkezésre áll. A kedvezőbb áron trolibuszokat szállító konzorciumnál nem értik, hogy mi rejlik a háttérben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által meghirdetett trolibusztenderen eredménytelenségi ok is lehet a tenderfelhíváshoz képest lényegesen drágább ajánlat. Azaz a kiírónak ilyen esetben vagy eredménytelennek kellene nyilvánítani a közbeszerzési pályázatot, vagy pótlólagos forrásról kell gondoskodni. Mint arról beszámoltunk, a BKK által 24 alacsony padlós trolibusz beszerzésére meghirdetett tenderre két ajánlat érkezett: az Ikarus–Trolza alkotta konzorcium 9,85 millió euróért, míg a lengyel–cseh Solaris-Skoda Electric konzorciuma 12,85 millió euróért vállalná a járművek szállítását, azaz csaknem egymilliárd forinttal drágábban. A tenderkiírásban ugyanakkor értesüléseink szerint szerepelt, hogy a 24 trolibusz megvásárlásához 3,4 milliárd forint áll rendelkezésre, ugyanakkor ez az összeg lényegesen alacsonyabb a Solaris-Skoda ajánlatában szereplő összegnél. A 12,85 millió euró ugyanis 264-es forint–euró árfolyamon tenné ki a BKK által megszabott összeget. A magyar–orosz pályázónál ugyanakkor értetlenséget váltott ki ez a jelentős árkülönbség a beszerzési limitet figyelembe véve, nem értik, hogy mi lehet a háttérben. Már csak azért is furcsa a jelenlegi helyzet, mert az ezt megelőző pályázaton – a BKK harmadszorra hirdeti meg a trolitendert – a Solaris a Medcom céggel közösen 10,5 millió eurós árajánlatot nyújtott be. Ez pedig nem volt olyan régen, hiszen a BKK tavaly decemberben hirdette meg a második pályázatot.

A tenderrel kapcsolatban beszámoltunk arról is, hogy részben hazai gyártású, a közbeszerzési ajánlati ár szerint a legolcsóbb és jó minőségű trolibuszok közlekedhetnének Budapesten, amit csakis nem lényeges formai hiba akadályozhat meg.