Gazdaság

Előtérben a versenyképesség

Az egyik legnagyobb kihívás a munkaerő szűkössége

A nők, a fiatalok és a nyugdíjasok aktivitását ösztönző újabb intézkedésekkel további százezrek térhetnének vissza a munkaerőpiacra. A legfontosabb versenyképességi kihívás jelenleg a megfelelő képzettségű munkaerő biztosítása.

Varga 20170407
Varga Mihály (Fotó: Nagy Balázs)

A Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) alakuló ülésén megjelölt hat területet a gazdasági kabinet és a kormány is megtárgyalta, jóváhagyta továbbá, hogy ezekkel kapcsolatban törvénymódosítási javaslatokkal élhessenek, ennek az előkészítése zajlik most – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanács második ülését követően. A miniszter bízik abban, hogy még áprilisban be tudják nyújtani a módosítási javaslatokat. Arról is beszámolt, hogy a tanács második ülésén a munkaerőpiac versenyképességét vizsgálták. A gazdaság erősödésének, a vállalati szektor élénkülő munkaerő-keresletének eredményeként a legfontosabb versenyképességi kihívássá mára a megfelelő képzettségű munkaerő biztosítása vált – közölte Varga Mihály. Elmondta továbbá, hogy a nők, a fiatalok és a nyugdíjasok aktivitását ösztönző további intézkedésekkel százezrek térhetnének vissza a munkaerőpiacra. Ismertette, hogy hét év alatt mintegy hétszázezer emberrel, 4,4 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Mint elmondta, a 2010 előtti időszakkal ellentétben ma már nem a munkahelyteremtés, hanem a megfelelő számú és képzettségű munkaerő megléte jelent kihívást. Ezért a tanács áttekintette a még lehetséges munkaerőpiaci tartalékokat, és a kapcsolódó legfontosabb termelékenységi kihívásokat – tette hozzá a tárcavezető.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: ami a magyar versenyképességet illeti, régóta látjuk, hogy tenni kell a hazai gazdaság képességeinek a fejlesztéséért. Szükségesek rövid távú intézkedések is, a versenyképességi kérdés azonban hosszabb időtávú feladat, és a tanács is ennek szellemében működik. Olyan területekre kell majd összpontosítani, mint az oktatás, az egészségügy és a demográfiai helyzet.