Gazdaság

Elismerés Amerikából

Üzletemberek előtt beszélt Magyarország és az Egyesült Államok nagykövete tegnap, egyetértettek abban, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolata gyümölcsöző

Magyarországon alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat ösztönzi az üzletet – mondta David B. Cornstein amerikai nagykövet tegnap egy üzleti fórumon. A tengerentúli cégek már több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak hazánkban, és a tudatos gazdaságpolitikának köszönhetően ez az adat még nagyobb lehet.

Szabó László és David B. Cornstein 20180905
Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete és David B. Cornstein,az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (Fotó: Hegedüs Róbert)

Kedvezőnek értékelte David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyarországi befektetési környezetet az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Kiemelte, hogy a magyar munkaerő rendkívüli és nagyon intelligens. Arra biztatta a jelenlévő cégvezetőket és üzletembereket, hogy több üzletet kössenek az Egyesült Államokkal, hiszen van még lehetőség és „tér” a fejlődésre. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szörnyűnek nevezte, ha egy ország energiaszükségletének nyolcvan százalékát egyetlen másik állam fedezi, amit nem tart feltétlenül ideális helyzetnek, tudomása szerint ezt a magyar kormányzatban is így látják. Bejelentette, folyik a munka azon, hogy negyven százalékot hazája biztosítson. A Közép-európai Egyetem ügyét David B. Cornstein érzelmi alapúnak nevezte. Úgy vélekedett, nagyon rossz lenne, ha Bécsbe költözne az egyetem, ugyanakkor azt mondta, szerinte közel van a probléma megoldása.

Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete úgy vélekedett, hogy sok minden változott, fejlődött a magyar–amerikai kapcsolatokban az elmúlt évben. Kiemelte, hogy a David B. Cornstein beiktatása körüli napokban másodszorra is beszélt egymással telefonon Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök. Egyúttal megköszönte az Egyesült Államok budapesti nagykövetének támogatását. Országunk washingtoni képviselője felhívta a figyelmet, hogy a magyar export több mint hat százalékkal, az import pedig négy százalékkal nőtt az előző negyedévben.

Bejelentette, hogy egy új innovációs központot, inkubátorházat nyitnak Washingtonban. Szabó László felidézte, egy éve a legfontosabb céljául azt tűzte ki, hogy az amerikai LNG – cseppfolyósított földgáz – elérje Magyarországot. Ebben az ügyben történt is előrelépés, és remélhetőleg meg lehet majd szabadulni az orosz dominanciától a gázpiacon, ami nagyon jó lenne – jegyezte meg.


Szabó László: Egy ország esetében a kereskedelem miatt is fontos az egy irányba tartó gazdaságpolitika

A teljes beszállítói körben a magyar vállalkozások aránya kétharmados többséget mutat – nyilatkozta lapunknak Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete.

– Hogyan értékeli az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország gazdasági kapcsolatait?

– Hazánkban jelentős az amerikai cégek jelenléte, Amerika a harmadik legnagyobb befektetőnk, ezért fontos, hogy pozitív legyen a megítélésünk, nem véletlen, hogy 2010 óta az egyik „legbefektetőbarátabb” országgá váltunk Európában. Hazánkban eddig ezerhétszáz amerikai cég fektetett be, és mintegy százezer embert alkalmaznak. Kiváló az együttműködés a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarával, a kormány is odafigyel a tanácsokra, például az AmCham részt vett az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer finomhangolásában.

– Milyen a magyar vállalkozások és az amerikai cégek viszonya?

– Minden nagy cégnél jellemző, hogy először a saját külföldi ellátóit részesíti előnyben, ám rájön, hogy hazánk is kiváló minőségben tud szolgáltatni, gyártani, ezért a vállalatok kezdeti tíz–húsz százalékos magyar beszállítói aránya gyorsan megugrik. A teljes beszállítói körben a magyar vállalkozások aránya kétharmados többséget mutat, ami nagyon jó adat.

– Arról is beszélt, hogy a politikai kapcsolatok jelentősen javultak.

– Egy ország megítélésében kereskedelmi szempontból is fontos a biztonság, a kiszámíthatóság, az egy irányba tartó gazdaságpolitika. Ehhez itthon hozzájárul az Európai Unióban egyik legalacsonyabb társasági és személyi jövedelemadó, ráadásul a szociális adók is egyre csökkennek. Egyértelmű, hogy konkrét stratégia mentén halad előre az ország, a stabil befektetési környezet pedig ideális az amerikai nagyvállalatoknak. Azért mi is nyitunk kifelé: szeretnénk elérni, hogy a befektetői vízumokhoz magyarok is hozzáférjenek a tengerentúlon, az erről szóló javaslat az amerikai kongresszus előtt van, és remélem, egy éven belül elfogadják.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom