Gazdaság

Elérhetők az uniós pályázatok

A Gazdaság fejlesztésére jut majd a legtöbb pénz

Megjelentek az új uniós pályázatok, ezzel új időszámítás kezdődött, a koncepciótlan fejlesztéseket felváltja a munkahelyteremtést, az exportra épülő gazdasági növekedést előmozdító korszak – közölte tegnap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

lazar-janos
Lázár János: Új időszámítás kezdődött az ország életében (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A tegnap megjelent pályázatok, amelyek révén 120 milliárd forint fejlesztési forrás érhető el, csak előfutárai az új időszaknak, hiszen ma is tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal az új operatív programokról. Mint azt Lázár János a távirati irodával közölte, az új konstrukciók több mint felét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program adja, jelezve ezzel is azt a paradigmaváltást, hogy a kormány a forrásokat a közvetlen gazdaságfejlesztés eszközének tekinti. „Az ország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer tessék-lássék módon kezelje az uniós pénzek nyújtotta óriási lehetőséget” – jelentette ki. Aláhúzta: az elmúlt hónapok vitáinak volt célja és van eredménye, hiszen Magyarország az unió huszonnyolc tagállamából a második legtöbb pénzt tudta kialkudni polgárai számára. Ide tartozik, hogy a Miniszterelnökség tegnapi közlése szerint az uniós pályázati rendszer 2014 és 2020 között egyszerűbb lesz, a pályázók kevesebb bürokráciával és sokkal inkább szolgáltató típusú államigazgatással találkoznak majd.

A jövőben csak elektronikus formában lehet majd pályázni, és a megújuló elektronikus felületen pedig követhető a teljes pályázati életcikluson keresztül az ügyintézési folyamat. Csökken a pályázathoz beadandó dokumentumok száma, például az adóhatósági, cégnyilvántartási, illetve földhivatali papírokat az intézményrendszer szerzi be. Egyszerűbb lesz a változások bejelentése is, elegendő lesz egyetlen változást bejelentő űrlapot kitölteni, és változik a támogatás kifizetésének és az önerő igazolásának szabályozása is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom