Gazdaság

Együttműködő vasúti cégek

Kényszerű kerülő útvonalak várhatók a felújítás miatt

A százhalombattai vasútvonal lezárása idején is biztosítani kell a vállalatok nyersanyagellátását, ennek érdekében működnek együtt a hazai vasúti cégek.

Jövő év február 26-án pályafelújítási munkák miatt 13 hónapra lezárja a MÁV a Kelenföld és Százhalombatta közötti vonalszakaszt, így ebben az időszakban szünetel itt a vasúti forgalom. Mivel azonban a térségben a gazdaság és az energiaellátás szempontjából is stratégiai jelentőségű vállalatok működnek, a zavartalan, illetve a kerülőutakon történő nyersanyag- és késztermékszállítás érdekében együttműködési megállapodást írt alá tegnap Veszprémi László, a MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgatóhelyettese, Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt., és Katona László, a Magyar Magánvasút Zrt. vezérigazgatója. A Százhalombatta, Ercsi, Dunaújváros, Dunaföldvár és Paks környékén levő üzemek – így például a Mol vagy a Dunaferr – kiszolgálása érdekében naponta negyven-ötven tehervonat közlekedik.

Mint a tegnapi tájékoztatón elhangzott, a kerülőutakon a jelenlegivel csaknem azonos szolgáltatást kell nyújtani, és ez csak a vasútvállalatok közötti összehangolt munkavégzéssel lehetséges, mert a Rail Cargo és Magyar Magánvasút bonyolítja a hazai vasúti áruszállítás hetven százalékát. A lezárás idején a tehervonatok nagyrészt a Budapest-Székesfehérvár, a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs, és a Székesfehérvár-Sárbogárd vonalon közlekedhetnek, igaz utóbbi kettőn csak alacsonyabb tengelyterheléssel, és rövidebb szerelvényként. Addig ezeken a vonalakon megszüntetik az ideiglenes sebességkorlátozásokat, Börgönd és Zichyújfalu között önműködő térközi közlekedést alakítanak ki, növelve ezzel az állomásköz átbocsátó képességét.

A személyforgalomban is alapvető változás lesz, amelyről annyit tudni, hogy a vágányzár idején a pécsi és a kaposvári InterCity vonatok csak Százhalombattáig közlekednek, onnan Budapestig pótlóbuszokkal közlekedhetnek az utasok. Veszprémi László lapunknak elmondta, a kétvágányú vonalat azért zárják le, mert a talajszerkezetet olyan mélységben kell elbontani, hogy a párhuzamos vágányon sem lehet a forgalmat bonyolítani az építkezés alatt.