Gazdaság

Egyszerűbb hitelezés

A kormány célja, hogy a vállalkozások a legszélesebb körben könnyen, gyorsan és olcsóbban juthassanak fejlesztési forráshoz, bővült az MFB Pont-hálózat

Továbbra is együttműködik a legnagyobb hazai pénzintézetekkel a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), így a vállalkozások könnyebben juthatnak hitelhez. A kormányban és a bankokban is azon dolgoznak, hogy a magyar gazdaság képes legyen a saját erejéből előrejutni. Ebben az uniós ciklusban a támogatások hatvan százaléka költhető gazdaságfejlesztésre.

hitelezés 20170801
Év végére 642 MFB Pontot lehet igénybe venni (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

A kibővített MFB Pontok hálózatánál hétszázötvenmilliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető hitelprogramok keretében 2020-ig a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság számára – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank Flórián téri fiókjában megnyitott legújabb MFB Pont ünnepélyes átadásán. Százhuszonhat új MFB Pont kezdett működni az országban. A 2014–2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésére jött létre az MFB Pontok hálózata, amely közbeszerzésen nyertes hitelintézetek közreműködésével helyezi ki a pénzeket. Kezdetben négy bank – a Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. – vett részt ebben, majd az OTP Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. konzorciumával bővült a hálózat. Az új bankok fiókjaiban kezdték meg működésüket hétfőn az MFB Pontok. Az eddigi négyszáznegyvenkét MFB Pont az év végére hatszáznegyvenkettőre bővül.

A kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak fejlesztési forráshoz, s a ciklusban a támogatások több mint hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítsák, szemben a korábbi ciklus tizenhat százalékával. Varga Mihály kitért arra is, hogy a magyar gazdaság uniós források felhasználása nélkül is képes volt növekedési pályán maradni az elmúlt időszakban. Megkezdődött a szerkezetváltás, ami lehetővé teszi, hogy ha 2020 után az Európai Unió a forráskihelyezések csökkentéséről dönt, a magyar gazdaság akkor is növekedési pályán maradjon. A kormányzatban és a pénzintézetekben egyaránt azon dolgoznak, hogy a magyar gazdaság képes legyen a saját erejéből előrejutni.

Ősztől további, versenyképességet javító és foglalkoztatáspolitikai lépésekre készülnek – jelezte a miniszter. A pénzügyi eszközök felhasználását a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból teszik lehetővé. A pénzügyi eszközforrások fontos jellemzője a visszafizetési kötelezettség, amely arra ösztönzi a pályázó vállalkozásokat, hogy jól átgondolt üzleti tervet dolgozzanak ki és hatékonyan valósítsák meg beruházási terveiket – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. A tervek szerint csak az új pénzintézetek közvetítésével 2017-ben mintegy hatvanmilliárd forint uniós forrást tudnak eljuttatni az érintettekhez. Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy kiemelt feladatuknak tekintik a támogatott konstrukciók közvetítését, ami hozzájárul a magyar vállalkozások sikerességéhez és a gazdaság növekedését szolgálja.