Gazdaság

Egyre több a betöltetlen állás

Továbbra is a szakmunkások a legkeresettebbek: nem volt olyan hirdetés, ahol tízéves szakmai tapasztalatot várnak el

Magyarország vezető állásportálján 2017 utolsó hónapjaiban 17,4 százalékkal több új hirdetést adtak fel a cégek, mint egy évvel ezelőtt. Nem szűnik a szakmunkások és betanított munkások iránti igény, továbbra is ez a két kategória vezeti a hirdetői ranglistát.

Az elmúlt negyedév minden hónapjában több mint tízezer új hirdetést adtak fel a cégek, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a Profession.hu legfrissebb riportjából. Az állásportál 2017-ben több mint nyolcszázezer regisztrált álláskeresője huszonöt százalékkal több önéletrajzot töltött fel a rendszerbe, mint a tavalyi évben. Az óriási munkaerőhiány ellenére a kereslet és kínálat még mindig nehezen találja meg egymást, így az online állásportálok szerepe tovább erősödhet.

A kategóriák szerinti bontást vizsgálva az utolsó negyedévben ugyanabban az öt kategóriában keresték a legtöbb embert, mint tavaly: szakmunka, fizikai, segéd-, és betanított munka, gyártás és termelés, értékesítés és kereskedelem, mérnök. A különbség a két év között jelentős: csaknem dupla annyi fizikai, segéd- és betanított munkást és másfélszer annyi szakmunkást kerestek az idén még az utolsó hónapokban is. Éves szinten nézve ez a szám az előbbi esetében hetvenhét százalék, míg a szakmunkás álláshirdetéseknél harminchárom százalék. A többi kategóriában is nőtt a hirdetések száma, egyedül cégvezető, menedzsment munkakörökbe kerestek kevesebb embert, mint az előző évben. Jelentős csökkenés mutatkozott az egyetemi végzettséget megkövetelő hirdetések számában és nem volt olyan hirdetés, ami tíz évnél több szakmai tapasztalatot várt volna el a jelentkezőtől.