Gazdaság

Egyre nagyobb a fizikai munka elismertsége

A magyarországi vállalatok tavalyhoz hasonlóan idén is kiemelt figyelmet szenteltek dolgozóik megtartására

Egy szakmai kutatás szerint egy szakmunkás jelenleg átlagosan 19 százalékkal keres többet, mint egy irodai adminisztrátor. A cégek csaknem negyede kétszer emelte tavaly a fizetéseket.

hegeszt
A kékgallérosok munkáját is fontosnak tartja a társadalom (Fotó: Hegedüs Róbert)

A korábbi évektől eltérően már közel sem tartják egyértelműnek a magyar munkavállalók, hogy a szellemi munka automatikusan magasabb fizetséget vagy elismerést jelentene, mint a fizikai – mutat rá egy új trendre a Profession.hu kutatása. Az elmúlt két év a vállalatoknál is a kékgalléros dolgozók megtartásáról szólt, egy szakmunkás jelenleg átlagosan 19 százalékkal keres többet, mint egy irodai adminisztrátor.

A felmérésből kiderült, hogy tízből három válaszadó szerint szakmunkával többet lehet keresni átlagosan, mint irodai pozícióban, 38 százalékuk pedig nem lát releváns különbséget az általa tapasztalt keresetekben. Elismertségben még mindig a szellemi munka vezet, csupán 15 százalék gondolja úgy, hogy a fizikai munkásokat jobban megbecsülné a társadalom – harmaduk szerint viszont ebben sincsen már különbség. Ez a trend valószínűleg annak is betudható, hogy a vállalatok 2017-ben és 2018-ban is kiemelt figyelmet szenteltek fizikai munkásaik megtartására. A Global HR 2011-es felmérésében még csak a cégek 24 százaléka emelt fizetést emiatt, 2017-ben viszont már csaknem a felük – 57 százalék – jelölte ezt az indokot meg az emelések mögött. Tavaly a vállalatok 39 százaléka egy alkalommal, 23 százalékuk két alkalommal is emelte fizikai munkásai fizetését, 2018-ban pedig eddig a felük egy alkalommal, 14 százalékuk már kétszer is adott emelést. Ez az egyre magasabb fluktuáció mellett azért is indokolt, mert a fizikai munkások több mint kilencven százaléka tervezi, hogy nemcsak munkahelyet, de pályát is vált a jövőben. A Profession.hu adatai szerint egy szakmai asszisztens, adminisztrátor, dokumentumkezelő vagy személyi asszisztens átlagosan 19 százalékkal kap kevesebb nettó bért, mint egy szakmunkás.