Gazdaság

Egyre kevesebben munka nélkül

Csaknem tízéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban

Jelentős csökkenés történt a munkanélküliségben, tavalyhoz képest az Európai Unióban több mint kétmillióval csökkent az állástalanok száma. Magyarországon a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékról 3,9 százalékra süllyedt egy év alatt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 8,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta decemberben, csakúgy mint novemberben, ami 2009 januárja óta a legalacsonyabb érték. Az unióban is a novemberivel megegyező értéken, 7,3 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta – ez 2008 októbere óta a legkedvezőbb mutató. Decemberben 17 millió 961 ezren voltak munkanélküliek az EU-ban, ebből 14 millió 137 ezren az euróövezetben.

Az előző hónaphoz képest az unióban 165 ezerrel, ebből az euróövezetben 134 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Tavalyhoz képest jelentős a csökkenés: az Európai Unióban 2 millió 66 ezerrel, az euróövezetben pedig másfél millióval kevesebben voltak állás nélkül. Észtországról és Magyarországról novemberi, Görögországról és Nagy-Britanniáról pedig októberi az utolsó adat. Decemberben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,3 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Málta és Németország – egyaránt 3,6 százalék – és Magyarország – novemberben 3,9 százalék – következik. A legmagasabb Görögországban volt a munkanélküliség, 20,7 százalékos. Magyarországon novemberben 179 ezer volt a munkanélküliek száma, szemben az egy évvel korábbi 210 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 4,6 százalékról csökkent négy százalék alá. Összehasonlításul közölték az amerikai adatot is: az Egyesült Államokban decemberben és novemberben egyaránt 4,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, jelentősen csökkent a 2016 decemberében mért 4,7 százalékról.


Több dolgozó kellene a hazai építőiparba

A tavalyi első negyedévben a magyar feldolgozóipari cégek nyolcvannyolc százalékos munkaerőhiánnyal küzdöttek, egy évvel korábban hetvenöt százalékos volt ez az arány – írta az Európai Bizottság adataira hivatkozva a Portfolio.hu. Az építőipari cégek havi adatai azt mutatják, hogy a termelés dinamikus növekedésével párhuzamosan ők is egyre kevésbé tudják betölteni az üres pozíciókat. Kétharmaduk úgy véli, ha több dolgozó lenne, akkor tudnák bővíteni a termelésüket. Idén még nagyobb versenyt folytathatnak a cégek a képzett munkavállalókért, miközben a termelés növekedésének ütemét visszafogja a munkaerőhiány.