Gazdaság

Egyre fontosabb az öntözés

A víz megtartására kell törekedni a vízelvezetés helyett

A megváltozott klimatikus viszonyok között szükség van arra, hogy a csaknem kétszáz évre visszatekintő, hatalmas értéket teremtő magyar vízgazdálkodás tradíciója megváltozzon.

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a szemléletváltásban az állami ösztönzők mellett a tudománynak, az oktatásnak és a kutatásnak is óriási szerepe van – fogalmazott tegnap Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a víz világnapján megrendezett II. Víztudományi Nemzetközi Konferencián. A Szent István Egyetem szarvasi campusán az államtitkár beszélt arról, hogy a gazdaságos mezőgazdasági termeléshez elengedhetetlen az öntözés. Ma a magyar termőföld körülbelül két százalékát öntözik. Feldman Zsolt elmondása szerint a cél az, hogy az öntözhető területek százezer hektárral növekedjenek 2024-ig. A következő tíz évben évente 17 milliárd forint, összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére.

A FruitVeb tegnapi közleménye szerint több ezer hektár vetését és kelését lehetetleníti el a rendkívüli aszály a Dél-Alföldön, emiatt arra kéri az agrártárcát, hogy hozza előre a hivatalos öntözési idény kezdetét.