Gazdaság

Egyre fontosabb a minőség és az ízek a hazai sörkultúrában

A fogyasztás növekedését a mind melegebb időjárás, a színesebb és hosszú fesztiválszezon, a nyári szabadságok és idén a labdarúgó-világbajnokság is erősíti

A hazai sörértékesítés egyre nagyobb százalékát teszik ki a prémium termékek. A piac­nak különösen a nyári hónapok kedveznek, ez az éves forgalom harmincöt-negyven százalékát teszi ki.

sör 20180515
Fontosabb lett a minőség a mennyiségnél (Fotó: MH)

A sörfogyasztás fellendülése a gazdasági válság vége óta töretlen – derült ki a Magyar Sörgyártók Szövetségének adataiból. A szervezet úgy számolt, hogy tavaly 6,2 millió hektoliter sört adtak el a hazai piacon, ami mintegy húszmillió korsónyi növekedést jelentett az azt megelőző évhez képest, az idei évben pedig a forgalom további növekedésével kalkulálnak. „A fogyasztás növekedését az idő melegedése mellett a nyaralások, a fesztiválszezon és az idei évben még a nagy tömeget megmozgató labdarúgó-világbajnokság is erősíti” – magyarázta lapunknak küldött közleményében Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. A felmérésből az is kiderült, hogy nem csak a mennyiség a fontos a fogyasztóknál, hanem – igazodva a nemzetközi trendhez – már a minőségi termékeket is keresik.

Az előző évben leginkább a középkategóriás sörök eladása nőtt meg elsősorban az olcsóbb, alsókategóriás termékek rovására. Az ízesített és alkoholmentes termékek forgalma is erősödött az utóbbi időben: míg előbbi esetében tizenkilenc százalékos, addig utóbbi kategóriában huszonöt százalékos volt a bővülés.

„A mennyiségi sörfogyasztás helyett a minőségre való igény erősödik nagy mértékben – emelte ki a fogyasztási szokások megváltozása kapcsán Kurucz Dániel, a Fesztivál Holding Kft. ügyvezetője. A Belvárosi Sörfesztivál missziója ennek megfelelően az, hogy egy platformon mutassa be a hazai sörpiac sokszínűségét és a nemzetközi szereplőket.” Felmérésük alapján a magyar sörfogyasztók hetente ezerötszáz-kétezer forint között költenek folyékony kenyérre. Az ügyvezető hozzátette, kutatásuk szerint a hagyományos elképzeléssel szemben a sörözés már nem csak a férfiak sajátja: a prémium, illetve kézműves söröket a 26-39 éves, főiskolai végzettségű férfiak és nők egyaránt keresik.