Gazdaság

Ébren tartja a piacot a csok új változása

A jelzálogkölcsön csökkentése nagy segítséget jelenthet a lakást eddig hitellel vásárlók körében, de csak közvetett hatással lehet a tranzakciókra

Nagy lökést adhat az ingatlanpiacnak a csok kibővítése. A tranz­akciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használtlakás-piacon zajlik.

ingatlanvasarlas
A jelzálogkölcsön csökkentése segítséget jelentett a hitelfelvevők esetében (Fotó: Bodnár Patrícia)

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi bejelentése alapján a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, tehát ennél drágább használt lakásra is lehet hitelt kapni. A használt lakásokra kibővített kedvezményes hitel óriási lendületet jelenthet az ingatlan-
piacnak, hiszen a tranzakciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használtlakás-piacon zajlik. A tavalyi első három negyedévben például az eladott lakásoknak mind­össze 3,4 százaléka volt új építésű a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A használt lakásokhoz az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez.

A Duna House gyorsjelentéséből kiderül: használt lakások esetében a fővárosban panellakásokat már ötszázezer forint alatti négyzetméteráron is találni, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. A használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból tehát sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegein, amelyek eddig nem tudtak vagy nem mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni.

A Duna House adatai szerint 2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten ugyanez 34-35 millió forint körül mozgott. Például egy vidéki használt lakás vétele esetén a tegnap bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes családnak az állami támogatással és önerővel van ötmillió forintja, akkor a lakás árából fennmaradó tízmillió forint teljes egészét kedvezményes hitellel tudja finanszírozni, amely a piacihoz képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet.

A jelzálogkölcsön csökkentése nagy segítséget jelenthet a lakást eddig hitellel vásárlók körében, de csak közvetett hatással lehet a tranz­akciókra – nyilatkozta lapunknak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi változás az újlakások piacát elsődlegesen nem érinti. Az új lakások terén vidéken jelentősebb, Budapesten alacsonyabb a csok kedvezménnyel vásárlók aránya, igaz az év végén bejelentett támogatott hitellehetőségek bővítése a két gyermekeseknek még nem mérhető egyértelműen a piacon.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom