Gazdaság

Dinamikus tőkeforrást adnának a hazai cégek az értéktőzsdén

Két kezdeményezéssel is támogatja a kormány a parkettre lépés iránt érdeklődő vállalatokat

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fejlődését hosszabb távon a sikeresen működő kis- és középvállalatokra (kkv) kell alapozni, egyúttal az állami vállalatoknak minél nagyobb számban meg kellene jelenniük a parketten.

A magyar gazdaság számára a skandináv országok modellje lehet a példa, ezek az államok a munka- és a tőkeintenzív gazdaság után a tudásintenzív gazdaság irányába haladnak – közölte tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A BÉT50 – a BÉT őszi, a középvállalatok növekedésére összpontosító – rendezvényen kiemelve, hogy a BÉT fejlődését hosszabb távon a sikeresen működő kkv-kra kell alapozni, a tőzsde dinamikus fejlődésének gerincét a kkv-k kell, hogy adják. Úgy vélte, az állami vállalatoknak minél nagyobb számban meg kell jelenniük a BÉT-en, mert a tőzsdén megfelelően lehet majd mérni e cégek teljesítményét. A blue chipekre, a legjelentősebb tőzsdei nagyvállalatokra is nagy szükség van a BÉT-en, és a jövőben újabb nagyvállalatok tőzsdei bevezetését kell megvalósítani. Mint azt a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, meg kell vizsgálni a lengyel példát, ahol valamennyi nagybank szerepel a varsói tőzsdén, ez a modell dinamikus tőkeforrást jelentene a magyar tőzsdének, de fontos lenne a bankok számára is, mivel a tőzsdén keresztül a teljesítményük jobban mérhetővé válik – közölte Matolcsy György.

Két kezdeményezéssel is támogatja a kormány a tőzsdére lépés iránt érdeklődő vállalatokat – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Napokon belül indulnak a húszmilliárd forintos tőzsdefejlesztési alap pályázati kiírásai, erről még tavaly döntött a kormány. Az alap a tőzsdei bevezetés előtt ad pénzügyi támogatást a következő 15 évben. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében egy mentori program is indul a kkv-k számára 1,4 milliárd forintos keretösszeggel, amelyből egymil­liárd forintot tesznek ki az uniós források. A programon keresztül ötven-hetven céget látnak el a tőzsdei jelenléttel kapcsolatos információkkal, biztosítanak számukra továbbképzési lehetőséget.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom