Gazdaság

Csökken Szlovákia adóssága

Pozsony következetesen építi le tartozását

Az idén 53 százalékra, jövőre pedig 52,1-re csökken Szlovákia GDP-arányos államadóssága – írta a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti napilap a szlovák pénzügyi tárca közlésére hivatkozva.

Az idén számolnak azzal a nyolcszázmillió euróval, amely a Slovak Telekom állami részesedésének eladásából származik, ám amelynek felhasználását a pozsonyi kormány eddig még nem hagyta jóvá. A lap által közölt adatok a GDP-arányos szlovák államadósság csökkenésének folytatódó trendjét vetítik előre: a számok szerint a szlovák államadósság 2013-ban a GDP 54,6 százalékát tette ki, majd tavaly 53,6-re mérséklődött, a tervek szerint az idén 53, jövőre pedig 52,1 százalékra csökken. A szlovák pénzügyi tárca adatai szerint ugyancsak csökken az idén és jövőre a közkiadások hiányának GDP-hez viszonyított aránya is. Ez a szám 2014-ben 2,87 százalékra emelkedett, az idén már csak 2,44 százalékot tesz majd ki, jövőre pedig tovább csökken 1,93 százalékra.

A Postová Banka a szlovák államadósságról készített – az MTI-hez tegnap eljuttatott – elemzése megállapítja: a 28-as csoportból az idei év első negyedévének végén csak tíz tagállamnak volt alacsonyabb a GDP-arányos államadóssága, mint Szlovákiának.