Gazdaság

Csatornamunka az útburkolat bontása nélkül

A környezetet és az idegeket is kíméli a japán Sekisui vegyipari vállalat szennyvízhálózati fejlesztése

2 perces interjú: Palkó György, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., vezérigazgató

Csatornamunka 20140919 (Fotó: Hegedüs RóbertFotó: Hegedüs Róbert)

– Hogyan nézne ki a Pozsonyi út, ha a hagyományos eljárással újítanák fel a csatornát?

– Itt nagyjából nyolc méter mélyen fekszik a vezeték. Ezt legalább ilyen mélységben, az út teljes szélességében, faltól falig ki kellene ásni. Az utat nem lehetne használni, nem volnának parkolóhelyek, és a kis üzletek is megsínylenék a felújítási időszakot a forgalomcsökkenés miatt. Ráadásul ideiglenes szennyvízcsatornát is kellene alkalmazni. A régi módszer rengeteg teherrel és költséggel járna.

– Mennyi ideig tartana a csere a régi megoldással?

– Szakaszról szakaszra haladva nagyjából egy évet venne igénybe, ehelyett mintegy két hónap alatt végezni fogunk, ami elképesztően gyors: ötödére csökken a kivitelezés ideje.

– Az előbb ideszólt egy itt lakó hölgy, őt ez az eljárás is zavarja. Mit üzenne neki?

– A közmű olyan, mint az egészségügy: ha rendben van, nem foglalkozunk vele, ha nincs rendben, az nagyon nagy baj. Ez egy százhét éves csatorna, repedésekkel végig a tetején és az oldalán. Így nem maradhat, mert ha összeomlik, az nagyon nagy problémát okoz: nem lesz szennyvízelvezetője az utcának. Hamarosan végzünk a munkával, összepakolunk és elmegyünk.


Forradalmi megoldás

A Fővárosi Csatornázási Művek a japán Sekisui vegyipari vállalat eljárását alkalmazva cseréli ki a budapesti Pozsonyi úton a szennyvízcsatornát. A szakemberek a mélyben szerelik össze azt a gépet, amely az elavult csövet egy PVC-szalaggal béleli ki belülről, spirálosan a sávokat egymásba csatlakoztatva. Ezután a régi és az új csatorna között lévő teret egy nagy szilárdságú anyaggal töltik ki. Az átmérő így valamelyest csökken, ám ezt ellensúlyozza, hogy a műanyag felület jobb siklást biztosít – magyarázta az eljárás lényegét Varga Zoltán, a kivitelező Agriapipe Kft. vezető mérnöke.