Gazdaság

Budapest ad otthont ősszel a szakmák versenyének

Különleges kérések is jöttek a megmérettetését szervező SkillStar 2018 Nonprofit Kft.-hez, huszonnyolc országból érkezhetnek résztvevők a hazai rendezvényre

Idén ősszel rangos eseménynek ad otthont Magyarország: szeptember 26-28-án Budapest látja vendégül és szervezi a Euroskill versenyt, amely a kontinens legjobb szakmát tanuló fiataljainak megmérettetése. Csiszár Zsófiát, a rendezvényt lebonyolító SkillStar 2018 Nonprofit Kft. projektmenedzserét kérdeztük a felkészülésről.

Csiszár Zsófia 20180502
Csiszár Zsófia: Rohamtempóban zajlanak az előkészületek (Fotó: MH)

–  A SkillStar 2018 Nonprofit Kft.-t 2015-ben alapították. Beszélne kicsit az előkészületekről?

–  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által alapított kft. kizárólagos feladata a EuroSkills Budapest 2018 verseny megszervezése, előkészítése és lebonyolítása. A négy fő területen már javában zajlanak az előkészületek, folyamatban van a verseny technikai előkészítése, a nemzetközi csapatok számára a szállás, a helyi közlekedés és az ellátás megszervezése, a verseny kísérőrendezvényeihez – nyitó- és záróceremónia, konferencia, kiállítások – kapcsolódó feladatok, valamint a rendezvény PR kommunikációjának ügyintézése.

–  Miből is áll pontosan ez a fel- készülés?

–  A technikai előkészítés részeként minden versenyszámhoz kiválasztottunk egy versenyfelelőst, egy úgynevezett workshop managert, akiknek feladata a verseny technikai előkészítése és helyszíni felügyelete. A versenynek a Hungexpo ad otthont, illetve lefoglaltuk a nyitó-és záró ünnepség helyszínét, a Papp László Budapest Sportarénát. Már az előkészítő szakaszban lefoglaltuk a tagországokból érkező nemzetközi delegációk számára a szállodát, és megkezdődött a résztvevők napi közlekedésének a megtervezése is. Kiválasztottuk továbbá a kommunikációban segítő ügynökségeket, elkészült egy, a versenyt népszerűsítő film angol és magyar nyelven, és megszületett a verseny arculati koncepciója is. Keressük a verseny technikai megvalósításában közreműködő szakmai szponzorokat is.

–  Az európai döntő előkészítésén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában már javában dolgozik az ön vezetésével egy csapat. Hogy állnak jelenleg?

–  Most a teljes versenyhelyszín terveinek, és a versenyzéshez szükséges eszközök listájának véglegesítése zajlik. A megmérettetésen résztvevők napi közlekedéséhez szükséges transzferszolgáltatások beszerzése mellett véglegesítjük a verseny alatti ki- és felszolgálást, amelynek részeként közel kétezer fő részére tervezünk ebédet és ezer fő részére vacsorát biztosítani a helyszínen. A versenyre érkező látogatók közlekedésének előkészítése területi kamarai segítséggel szintén folyamatban van. A versenyhez kapcsolódó kommunikáció részeként a rendezvényt népszerűsítő intenzív médiakampány előkészítése, amely két hónappal az esemény előtt kezdődik, szintén zajlik. Minden versenyszámról készül egy rövid bemutató motivációs film. A verseny nyitó- és záró ceremóniájának krea­tív programja is elkészült, a lebonyolításban segédkező ügynökség kiválasztása a végéhez közeledik.

–  Kikkel működnek együtt?

–  Munkánkat az MKIK stratégiailag és szakmailag is segíti, a rendezvényt támogató Nemzetgazdasági Minisztérium pedig szorosan követi tevékenységünket. Napi szinten több ügynökség és cég segíti munkánkat.

–  Hány országból érkeznek fiatalok Budapestre?

–  Ebben a pillanatban huszonnyolc tagországa van a WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek, amely a EuroSkills versenyek gazdája. Minden partnerországból várunk versenyzőket.

–  Milyen problémákat kellett meg- oldaniuk?

–  A legnagyobb kihívás a versenyzéshez szükséges eszközök meghatározása, amelyben együtt kell működnünk a WorldSkills Europe részéről kijelölt nemzetközi szakértői csoporttal. Az eszközlisták versenyről versenyre változnak és legkorábban a verseny előtt hat hónappal válnak véglegessé, azonban rugalmasnak kell lennünk, mert a szabályok értelmében még az utolsó pillanatban is előfordulhatnak változások.

–  Melyek a legkülönlegesebb esz- közök, amelyeket be kellett szerezniük?

–  Rengeteg mindent kell előteremtenünk, gyakran olyasmiket is, amelyekre nem is gondolnánk. A fodrász szakmához szükséges fejmosók vagy a professzionális konyhákhoz szükséges eszközök nem okoztak meglepetést. A több tonna virágföld – pláne a tárolása és a mozgatása – beszerzése, a színészek, vendégek meghívása a hotel recepciós szakmához vagy az ápolás és gondozás szakmához – pél­dául a betegek –, már nagyobb fejtörést okoztak. Az abszolút különlegesség azonban a műsebek és a művér beszerzése, de ezt is megoldjuk.