Gazdaság

Biztosan francia lesz az Opel

A PSA garanciát vállal a német munkahelyekre

Hivatalosan a mai nap jelentheti be a francia PSA konszern, hogy megvásárolja az Opel autógyártó céget az amerikai tulajdonostól.

Szentgotthárd 20170306
Szentgotthárdon is lehet készülni a tulajdonosváltásra (Fotó: MH)

Megszületett a megállapodás, hogy az Opel autógyártó vállalkozás az amerikai General Motorstól (GM) átkerül a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába – írta szombaton a Le Monde című francia napilap hírügynökségi forrásokra hivatkozva. A francia autó­gyártó vezetősége pénteken adott szabad utat a GM európai érdekeltségének felvásárlásához. Az AFP francia hírügynökség meg nem nevezett forrása szerint a PSA igazgatótanácsában született megállapodás „nagy lelkesedést és elégedettséget váltott ki” valamennyi fél részéről.

Az értesülést egyelőre hivatalosan nem erősítette meg a három francia márka (Peugeot, Citroën, DS) gyártója, amely egyelőre nem is kívánta kommentálni a kiszivárgott hírt. Ugyanakkor a Le Monde szerint a német IG Metall szakszervezet megerősítette a PSA francia szakszervezeteinek, hogy ma délelőtt történik meg a hivatalos bejelentés. Az utolsó pillanatban megszületett megállapodás végső összegéről és az átkerülő tevékenységekről azonban még szombatra virradó éjjel is folytatódtak a tárgyalások. A Le Monde úgy értesült, hogy az aktuális modellek szabadalmairól folynak még a tárgyalások. Miután a GM több modelljét, legalább részben, Németországban fejlesztik, a fejlesztéseket és kutatásokat érintő elosztások megállapodásáról tárgyalnak még a felek. A Le Monde szerint a legégetőbb pénzügyi kérdésekben már megegyeztek, mindenekelőtt az Opel dolgozóinak nyugdíjára vonatkozó hét- és tízmilliárd euró közé tehető kötelezettségvállalásról. Emiatt futott zátonyra a GM első eladási kísérlete 2009-ben a kanadai Magnának. A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy az amerikai fél ezúttal elfogadta egy nagyobb összeg injektálását.

A GM hosszabb ideje tárgyal a PSA-val európai érdekeltségének eladásáról, de csak februárban szivárogtak ki az első hírek. Az eddigi bejelentések szerint a PSA az Opel új tulajdonosaként érvényesnek tekintené a GM által a németországi munkahelyek megőrzésére, az üzemek fenntartására és a beruházások, fejlesztések folytatására vállalt garanciákat.