Gazdaság

Biztonsággal fogyasztható és ellenőrzött a magyar tojás

A szakmai érdekképviselet intézőbizottsági tagjai saját maguk kérik termékeik vizsgálatát, az országos főállatorvos pedig a baromfitartókat inti körültekintésre

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (tojásszövetség) szerint a magyarországi étkezésitojás-termelés továbbra is biztonságos. Ennek igazolására a szervezet intézőbizottságának tagjai saját maguknál kezdeményeznek Nébih-ellenőrzést.

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, és a RASFF riasztási rendszeren is érkezett jelzés arról, hogy – több uniós tagország mellett – Magyarországra is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket - közölte a Nébih csütörtökön este. Továbbra is biztonságos a magyar étkezésitojás-termelés – hangsúlyozta tegnap a tojásszövetség. A szervezet intézőbizottsága elhatárolódik azoktól az esetektől, amelyeknél a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy egyes hazai termelők nem megengedett rovarirtó szert, fipronilt alkalmaztak. A Nébih közelmúltbeli vizsgálatai négy termékben mutatták ki a vegyszer nyomait a megengedett határérték feletti mennyiségben.

A tojásszövetség szerint a hazai tojástermelők döntő többsége csak olyan szereket használ fel, amelyek engedélyezettek és biztonságosak. A Nébih-listáján ma több mint kilencszázötven tojástermelő vállalkozás szerepel, amelyek közül százhúszan tagjai a Baromfi Termék Tanácsnak, illetve a tojásszövetségnek is. A tojástermelők az étkezési tojásokat továbbra is úgy állítják elő, hogy maradéktalanul betartják az élelmiszer-biztonsági követelményeket, ezért a fogyasztók szempontjából is teljesen biztonságos módon működnek - állítja a szakmai érdekképviselet.

A szövetség intézőbizottságának tagjai ennek alátámasztására úgy döntöttek, hogy önként kezdeményezik a Nébihnél, hogy a hivatal hatósági ellenőrzést folytasson le vállalkozásaiknál. Az intézőbizottság arra biztatja a szövetség többi tagját is, hogy szintén önként kezdeményezzenek vizsgálatot saját gazdaságaikban. Ahogyan korábban írtuk, már csaknem húsz országban találtak fipronil rovarirtóval szennyezett tojást. A botrány Hollandiában tört ki még hetekkel ezelőtt, és egyre több tagállamban találtak szennyezett terméket.


Fontos a hamis készítmények szűrése

A Magyarországot is elért fipronilszennyezési eset kapcsán folyamatosak a vizsgálatok, és a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a hatóság az ágazat valamennyi szegmensét – közölte lapunkkal a Földművelésügyi Minisztérium. Az EU élelmiszer-biztonsági alapelveinek megfelelően az elsődleges felelősség a vállalkozóké, ezért az országos főállatorvos felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy ha illegális állatgyógyászati készítménnyel vagy – gyanújuk szerint, a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként – hamisított készítménnyel kezelték állományukat, akkor felelős élelmiszer-vállalkozóként saját hatáskörben hívják vissza termékeiket a kereskedelemből.