Gazdaság

Bitorolják az IKARUS nevet

Az IKARUS márkanév kizárólagos tulajdonosa a Széles-csoport

Lapértesülések szerint átvették ugyan, de további szerelésre visszaszállították az Ikarus Egyedi Kft. metrópótlásra szánt két járművét, a típusból összesen harminc darabot kapna a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV).

Azért nem állhatnak forgalomba az új metrópótlók, mert a múlt hétvégén átadott változat hetvenöt centiméterrel rövidebb a forgalomban már közlekedő és engedélyezett prototípusnál, emellett a módosított kivitelű jármű a csuklószerkezeténél könnyített, ami miatt fékezéskor balesetveszélyes lehet. A gyártó mindezek mellett nem is tudta igazolni, hogy a korábban kiadott típusengedély módosítása a bemutatott, módosított szerkezetű járműre is ugyanúgy érvényes. A metrópótlókat újabb haladék után április végéig kellene leszállítania a gyártónak. A járművekből a Volánbusz is kapna, utóbbi közlekedési társasághoz a BKV által használtakon kívül további százötven darab Modulo típusú busz kerülne.

A fenti hírrel kapcsolatban az alábbiak közlését tartja fontosnak az IKARUS vállalatcsoport:

A cikkben szereplő IKARUS Egyedi Kft. buszok gyártására IKARUS márkanéven nem jogosult, és cégnevében is jogsértően használja az IKARUS megnevezést.

 Az ügy előzménye, hogy 2006 februárjában a Széles Gábor többségi tulajdonában álló Műszertechnika vállalatcsoport visszavásárolta az IKARUS autóbuszgyártást az olasz-spanyol-francia tulajdonú IRISBUS – IVECO vállalatcsoporttól. Az IVECO azonban akkor még megtartotta az IKARUS csoport egy kisebb, budapesti gyárát, az IKARUS Egyedi Autóbuszgyárat.

Az IKARUS visszavásárlásával párhuzamosan aláírásra került a szerződő felek között egy úgynevezett licencszerződés, amely az IKARUS márkanév használatát szabályozta. Ennek értelmében az IKARUS márkanév kizárólagos tulajdonosa a Széles-csoport, a külföldi tulajdonban maradó IKARUS Egyedi Autóbuszgyár nem gyárthat IKARUS néven autóbuszokat, a nevet másra át nem ruházhatja, valamint a cég nevében csak 10 éven keresztül, 2016. februárig használhatta az IKARUS nevet.

 Az IKARUS Egyedi Autóbuszgyár később más tulajdonosokhoz került. A cég nevéből a szerződés ellenére nem került ki az IKARUS szó. Az IKARUS tulajdonosi köre ezért pert indított annak érdekében, hogy kötelezze a bíróság az IKARUS Egyedi Kft-t arra, hogy törölje a nevéből az IKARUS márkanevet.

A per elkezdődött 2017-ben. Az IKARUS Egyedi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál vitatta a védjegyhasználatot, de érdemben a hatóság a Széles Gábor tulajdonolta csoportnak adott igazat. A következő tárgyalásra 2018. márciusában kerül sor a Fővárosi Törvényszéken, ahol elsőfokú ítélet meghozatalára is sor kerülhet.

A Széles Gábor által tulajdonolt IKARUS vállalatcsoport a Fővárosi Törvényszéken zajló per lezárultát követően kártérítési pert indít a jogosulatlan névhasználat miatt elszenvedett károk megtérítésére az IKARUS Egyedi Kft.-vel szemben.