Gazdaság

Bell: Fontos a kiszámíthatóság

Az Egyesült Államok elfogadja hazánk GMO-val kapcsolatos álláspontját

Méltatta az amerikai–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete tegnap a magyarországi amerikai kereskedelmi kamara üzleti fórumán, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a szabályozás átláthatósága és a kiszámíthatóság a legfontosabb a külföldi befektetők számára.

Colleen Bell 20150212
Colleen Bell (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Véleménye szerint biztos akar lenni a külföldön beruházó vállalat abban, hogy egy adott szabályt nem változtatnak meg önkényesen egyik napról a másikra. A globális versenyben, amikor egy vállalat dönt egy beruházás helyszínéről, jellemzően az alapján teszi ezt, hogy hol a leginkább átlátható a szabályozás – jelentette ki a távirati iroda beszámolója szerint. Az amerikai nagykövet kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti tervezett szabad kereskedelmi megállapodásra is. Szavai szerint volt néhány félreértés ezzel kapcsolatban. Ezek közül a legnagyobbnak nevezte, hogy a majdani megállapodás miatt módosítani kellene a magyar alkotmányt, amely kimondja, hogy Magyarországon a mezőgazdaság mentes a génmódosított szervezetektől (GMO). Az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország álláspontját – emelte ki.

Szemerkényi Réka leendő washingtoni nagykövet közölte: a két ország közötti párbeszéd fontosabb, mint valaha, és Magyarország elkötelezett, hogy minden területen erősítsék az együttműködést.