Gazdaság

Balatonfüredig mehetnek villanymozdonyok

Négy állomás teljesen átépül, korszerűsödik a térvilágítás és az utastájékoztatás is

Megkezdődhet a vasútvillamosítás az észak-balatoni vonalon Szabadbattyán és Balatonfüred között, bár ezt a kormánynak még jóvá kell hagynia.

vonat
A villamos motorvonatok megjelenésével érezhetően rövidül a menetidő (Forrás: NIF Zrt.)

Eredményes volt az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakaszának villamosítására meghirdetett tender – tudta meg a Magyar Hírlap. A beruházást viszont csak akkor lehet megkezdeni, illetve a szükséges kivitelezői szerződést aláírni, ha ezt a kormány is jóváhagyja. Értesüléseink szerint teljesült a legfontosabb követelmény is, hogy a beruházás költsége nem haladhatja meg a 75 millió eurót, vagyis mostani árfolyamon a 24 milliárd forintot. A 64,5 kilométer hosszú vasútvonalon információink szerint az R-Kord Építőipari Kft. és a Vasútvill Kft. alkotta konzorcium építheti ki a felsővezetéket. A villamosítási munkák mellett összességében 44,6 kilométer vasúti pályán végeznek a kivitelezők szabályozási munkákat, és négy állomás teljesen átépül. Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön megújul az állomás, itt a vágányok mentén 55 centiméter magas peronok létesülnek, hét állomás pedig esőbeállót kap. Ezenkívül néhány állomáson kicserélik azokat a kitérőket, amelyek már nem felelnek meg a forgalmi igényeknek. Ugyanakkor korszerűsödnek az utastájékoztató rendszerek, és az állomások térvilágítása is megújul. A kivitelezési idő harminc hónap, ami magában foglalja a szükséges tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését: 2021 elején indulhat meg a villamos vontatás Székesfehérvár és Balatonfüred között. A beruházást az Európai Unió támogatja, és a „Központi régión kívüli városi és elővárosi közlekedés” című alfejezet részeként valósul meg. A villamos mozdonyok és motorvonatok megjelenésével 10-15 perccel csökken a menetidő Budapest és Balatonfüred között, mivel egyrészt Székesfehérváron nem lesz szükség mozdonycserére, és a villamos járművek jobban gyorsítanak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Balatoni Fejlesztési Tanács azt tartaná előnyösnek, ha a vonalon leginkább motorvonatok közlekednének. Ezeknek a tengelyterhelése alacsonyabb, ami azért fontos, mert a szűk ívekkel tűzdelt pálya egyelőre nem újul meg.