Gazdaság

Az ízlés formálja az élelmiszeripart

Szijjártó Péter: A kormány 836 millió forint támogatással segíti a százötven új munkahelyet teremtő Zalaco Sütőipari Zrt.-t

A fogyasztói elvárások emelkedése miatt az új világgazdasági korszak leginnovatívabb területe az élelmiszeripar. Magyarországon tavaly az ágazat termelési értéke hatszázalékos éves növekedéssel meghaladta a háromezermilliárd forintot.

A tartósan négy százalék feletti gazdasági növekedéshez szükség van az élelmiszeripar teljesítményére, ezért a kormány az ágazat egyik vezető magyar vállalatát, a Zalaco Sütőipari Zrt.-t 836 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a cég beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján. A cég négymilliárd forint értékű zalaegerszegi beruházása háromszorosára bővíti a termelési kapacitást a két – összesen kétezerötszáz négyzetméternyi – termelőcsarnok és ezerötszáz négyzetméteres raktár építésével, korszerű termelésirányítási rendszer kialakításával, emellett százötven új munkahelyet teremt 2020-ra. A miniszter egy amerikai gazdasági lap felmérésére hivatkozva hangsúlyozta, hogy a fogyasztói elvárások emelkedése miatt az új világgazdasági korszak leginnovatívabb területe az élelmiszeripar, ezért szükségesnek nevezte az ágazat folyamatos megújulását. Ismertette továbbá, hogy Magyarországon tavaly az élelmiszeripar termelési értéke hát százalékos éves növekedéssel meghaladta a háromezermilliárd forintot. A száznegyvenötezer embert foglalkoztató ágazat versenyképességét igazolja, hogy a termékek negyven százalékát külföldön értékesítették. Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég már évekkel korábban elérte termelési kapacitásának felső határát és terjeszkedni kíván a szomszédos országokban is. A növekedési célok teljesíthetőek, ezért a beruházás sikere azon múlik, hogy sikerül-e elegendő új munkavállalóval erősíteni a vállalatot.