Gazdaság

Az augusztusi adatok meglepték az elemzőket

Az élelmiszerárak esetében elmaradt a szezonális árcsökkenés, ami a gyengébb terméseredményekkel hozható összefüggésbe, kockázatot jelent az észak-európai aszály

Leginkább az üzemanyagok, a do­­hányáruk és az élelmiszerárak drágulása emelte meg az inflációt augusz­tusban éves szinten.

A piac jelentős része az inflációs mutató enyhe csökkenésére számított, viszont augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal nőttek. Mint azt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölte, az augusztusi adat megegyezik a júliusival, ennél magasabb drágulást legutóbb 2013. januárban mértek, akkor 3,7 százalékos volt az infláció mértéke. Az elmúlt egy évben a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 16,3 százalékkal, a dohányárukért 6,2 százalékkal kellett többet fizetni augusztusban, mint egy évvel ezelőtt, és az élelmiszerárak is 4,1 százalékkal emelkedtek – mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak küldött közleményéből kiderült, hogy az augusztusi adat egyértelműen meglepetést jelentett. A csökkenés a maginfláció – az élelmiszer és üzemanyagáraktól megtisztított infláció – esetében jelentkezett, ugyanis hosszú hónapok változatlansága után, a maginflációs mutató jelentősen, 2,2 százalékra csökkent. A meglepetés mögött egyébként egyértelműen az élelmiszerárak húzódnak meg, ahol elmaradt a megszokott szezonális árcsökkenés. Ez a gyengébb terméseredményekkel hozható összhangba. A bank munkatársa szerint összességében 3-3,4 százalékos sávban ragadhat az inflációs mutató az év hátralevő részében.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője elmondta: noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület kivételével továbbra sem érzékelhető, a múlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatja a tartós fogyasztási cikkek előző hónapban mért egyhavi egyszázalékos drágulása. A közeljövőben komolyabb inflá­ciós kockázatot jelent az észak-európai aszály által okozott terményár-emelkedés, ami gyorsítja az élelmiszerek drágulását. A nyári hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzhetett az infláció, így az év hátralevő részében újra mérséklődhet a drágulás üteme.


Növekedett a szálláshelyek forgalma

Júliusban 1,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A külföldi vendégek száma 6,7 százalékkal emelkedett, megközelítette a hétszázezret, az általuk eltöltött éjszakák száma csaknem kétmilliót tett ki. Mint azt a távirati iroda közölte, a belföldi vendégek száma 2,6 százalékkal csökkent, csaknem 850 ezer volt, az általuk eltöltött éjszakák száma meghaladta a 2,5 milliót. (IPG)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom